Faringshjælp er mest nødvendig om dagen

Er det overhovedet nødvendigt med døgnovervågning? Det spørgsmål stiller folkene bag et automatisk faringsovervågningssystem sig på baggrund af afprøvning af systemet, der også kan ses på Nutrifair.

Flere besætninger gør brug af døgnovervågning, men det er ikke nødvendigvis den økonomisk rigtige vej at gå.

Det er påstanden fra Erik Hougaard og Morten Bo Mikkelsen, medejere af FarrowTech, der er blandt de mange deltagere på årets Nutrifair.

Deres automatiske faringsovervågningssystem FarrowCam har været gennem flere afprøvninger, og det har givet værdifuld indsigt i, hvornår søerne har udfordringer med faringerne.

- Vi har testet systemet i flere besætninger, og vi kan se, at det ikke nødvendigvis er om natten, at der er mest behov for faringshjælp. Det kan måske hænge sammen med, at der er mere ro i stalden om natten, siger Morten Bo Mikkelsen.

Data fra systemet kan også sige noget om, hvornår på døgnet faringerne starter, og hvor længe de varer.

- Den viden kan anvendes til at optimere på mandskabstider, og måske kan besætninger have forskudte arbejdstider, så der for eksempel er nogen i stalden frem til midnat og igen fra kl. 04 om morgenen, foreslår han.

Dataene kan også tages i brug i forhold til søer, der skal udvælges til inseminering eller kasseres.

- Vi har mindst lige så stor efterspørgsel på data om de enkelte søers performance som på tidspunkter for faringer og faringsintervaller. Producenterne vil gerne have viden om, hvilke søer der har klaret sig nemmest gennem faring, siger Erik Hougaard.

Emneord

Nutrifair 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle