Fem fonde kaster millioner i nyt forskningscenter for landbruget

Fem af Danmarks største fonde er gået sammen om finansieringen af et nyt forskningscenter, der har grøn omstilling af landbruget som hovedfokus. Forskningscenteret er blevet indviet onsdag eftermiddag.

Med en bevilling på samlet 240 millioner kroner fra fem fonde bliver der nu oprettet et pionercenter, der skal sikre mere viden i den grønne omstilling af landbruget.

Centret bliver kaldt "banebrydende" i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet, der i samarbejde med Københavns Universitet skal drive centret.

Onsdag eftermiddag blev centret indviet i Foulum, hvor Aarhus Universitet har en afdeling. Centret har fået det lange navn "Pioneer Center for Landscape Research in Sustainable Agricultural Futures", men vil også gå under det kortere navn, Land-CRAFT.

Udover forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet vil man på centret også inddrage forskere fra Karlsruhe Institute of Technologi i Tyskland og Colorado State University i USA. De fem fonde, der bevilliger midlerne til centret er Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og VILLUM Fonden.

Tysk topforsker i spids

Det bliver professor Klaus Butterbach-Bahl, som skal stå i spidsen for centret. Han kommer fra en stilling som leder af afdelingen for terrestrisk biogeokemi ved Institut for Meteorologi, Atmosfærisk Miljøforskning ved Karlsruhe Institute of Technology i Tyskland.

Aarhus Universitet betegner Klaus Butterbach-Bahl som en af de mest kompetente forskere i verden inden for de forskningsområder, der skal understøtte den grønne omstilling af landbrug og arealanvendelse, ikke kun i Danmark, men globalt.

- Hvis vi skal sikre den nødvendige omstilling af landbruget og sikre den miljømæssige bæredygtighed, så er der behov for at integrere procesviden om landbrugets miljøpåvirkninger med landskabsforvaltning. På samme tid er en tilpasning til fremtidens klimaændringer bydende nødvendig for fremtidens fødevaresikkerhed, siger Klaus Butterbach-Bahl.

Han understreger, at der er tale om store udfordringer, som der kun er kort tid til at løse. Han fortæller, at man i centret vil have et specifikt fokus på landbrugets klimaaftryk.

Første center af sin slags

Fra Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, der bliver en del af det nye center, lyder det, at den grønne omstilling af landbruget kræver betydelige reduktioner af miljø- og klimabelastningen, men man skal på samme tid også sikre mad til flere mennesker.

- Dette kan kun lykkes, hvis vi bedre forstår de processer, der betinger udledninger, og hvordan de spiller sammen i en landskabsmæssig sammenhæng, siger Jørgen E. Olesen.

Han fortæller, at han har store forventninger til det kommende pionercenter og betydningen, det vil få i forhold til den grønne omstilling. 

- Jeg har meget store forventninger til det videnskabelige udbytte af dette center, som vil være det første i verden, der med udgangspunkt i de mest avancerede metoder vil afdække landbrugets bidrag til klima- og miljøpåvirkningen på tværs af discipliner, siger Jørgen E. Olesen. 

Fra Københavns Universitet lyder det fra professor Per Lennart Ambus fra Institut for Geovidenskab og Naturressourceforvaltning ved Københavns Universitet, at for at opnå en bedre forståelse er det vigtigt at inddrage forskellige forskningsdiscipliner og forståelser.

- Aarhus Universitet har solide rødder inden for klassisk landbrugsforskning, mens Københavns Universitet tilfører supplerende kompetencer til avanceret procesviden. Det skaber en mangfoldighed at samle forskere fra forskellige universiteter, forskellige traditioner og forskellige ekspertiseområder, og det giver de bedst mulige resultater, siger professor Per Lennart Ambus fra Institut for Geovidenskab og Naturressourceforvaltning ved Københavns Universitet.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle