Foderfabrikker forsøger at afsætte folk før fyringer

De andelsejede foderfabrikker kører i disse dage de sidste læs foder ud. Direktør agerer jobcenter for de ansatte i håb om at nedbringe udgifter hurtigst muligt.

Ikke kun minkavlerne er under afvikling. Også på landets minkfoderfabrikker er nedlukningen af et helt erhverv ganske tydelig i disse uger.

"Det går hastigt nedad. I går lavede vi kun 18 ton foder til 20 avlere - ud af de 156 medlemmer, vi leverede til for 14 dage siden. I aften laver vi foder til tre dage - måske er det for sidste gang", konstaterer direktør Thomas Rosenkilde Sørensen, direktør i Holstebro Minkfodercentral Amba; en af landets største med årlig kapacitet langt over 100.000 ton.

Også i nærliggende Tværmose er daglig driftsleder Tage Sundstrup klar til at lukke.

De 10 ansatte, inklusive ham selv, blev fyret i fredags, og tilbage er nu primært oprydning og rengøring.

I Holstebro tales der åbent om, at der - ud over de folk, der blev fyret i september - snart deles fyresedler ud igen.

Inden da forsøger direktør Thomas Rosenkilde Sørensen sig dog som matchmaker, og midt i interviewet kommer en medarbejder og fortæller, at han har fået nyt job på tirsdag.

"Vi er i Vestjylland, og her hjælper vi hinanden. Nogle af vores samarbejdspartnere ringer og spørger, om vi har folk i overskud. Det lokale jernstøberi kommer på tirsdag og fortæller, hvad de kan tilbyde", forklarer han.

Tre ud af de 13 tilbageværende er dermed allerede sikret ny beskæftigelse.

Gigant petfood

Begge minkfodercentraler er andelsejede og endnu har bestyrelserne bag selskaberne ikke taget stilling til, hvad virksomhedernes fremtid er.

Ingen af de to direktører tror dog på, at der skal leveres minkfoder. Og de ser heller ikke meget potentiale for anden anvendelse af de kæmpestore produktionsanlæg.

"Der vil ikke være ret mange andre muligheder end minkfoder. Der er nok herhjemme, der producerer pet food, så det er svært at se en fremtid", mener Tage Sundstrup.

Kollegaen fra Holstebro ser samme udsigt

"Det er specialudstyr. Måske vi kan bruge frysehusene til andet, men pet food i de mængder, vi kan lave, vil oversvømme markedet", mener han.

Indtil minkavlerne, der sidder i bestyrelserne, får drøftet fremtiden, afvikler Thomas Rosenkilde Sørensen mest muligt på udgiftssiden.

"Vi er i damagecontrol, så vi bremser alt, hvad der bremses kan. Så må vi bygge det op igen, hvis andelshaverne vil det, og regeringen giver mulighed for det", mener han.

Ingen af dem forstår regeringens måde at handle, kommunikere eller beslutte på - og frustrationerne er store ligesom medfølelsen med avlerne.

Midt i det hele glæder Thomas Rosenkilde Sørensen sig over, at et utraditionelt skridt med at bruge centralens frysehuse til opbevaring af døde mink kan redde millioner.

"Vi får raske mink ind fra hele Jylland og Fyn og fryser dem ind, så pelserierne kan få dem senere. Vi plejer aldrig at måtte have mink her på grund af smittefaren, men nu er det jo ikke et problem. Med næsten 500.000 mink lagt på frys, frem for at de skulle have 176 kroner fra staten, så sparer vi Mette Frederiksen for 88 mio. kr. direkte, samtidig med at de skind forhåbentlig skaber værdi og indtægter til Danmark", siger han.

Faktaboks

Fodercentraler i Amba og A/S

 

  • Der findes både andelsejede og privatejede minkfoder-fabrikker herhjemme, fordelt over landet.
  • Sjællands Pelsdyrfoder blev allerede vedtaget nedlagt i oktober.
  • Blandt de privatejede er Sole Minkfoder A/S, delvist ejet af Kopenhagen Fur-formand Tage Pedersen, også en af de større, med produktionskapacitet til knap en femtedel af den danske produktion. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle