Forening fandt to bomber på dansk mark: Nu skal de sprænges

På en mark på Als er der blevet fundet to bomber fra anden verdenskrig. Undersøgelser viser ifølge politiet, at de bør uskadeliggøres. Derfor sprænges bomberne onsdag formiddag.

Opdateret klokken 10:59: Sprængning af bomberne er gennemført.

En gruppe børn og voksne blev noget overraskede over deres fund, da de 29. oktober var på en tur med metaldetektor på en græsmark ved Kær udenfor Sønderborg.

Ud over afskudte patroner, mødte de pludselig en større metal-genstand, da de gravede i jorden.

Fundet viste sig at være dels resterne af en detoneret bombe, og under den en intakt bombe fra et britisk bombefly. 

Også i et andet hul ikke langt der fra lå en endnu en bombe.

Det er foreningen Air Force Memorial Center Als, der var taget ud til græsmarken nord for Sønderborg for at lede efter personlige ejendele fra engelsk piloter, der mistede livet under Anden Verdenskrig. Det skriver Tv2, der har talt med formanden for foreningen.

Bomberne stammer fra et britisk bombefly, der styrtede ned i 1943. Bomberne skulle være kastet over Hamborg under krigen, men endte altså i jorden på Als. 

Bomberne på marken menes hver at indeholde 500 kilo sprængstof. 

Knap 500 beboere på Als er nu evakueret ud af en sikkerhedszonen omkring de to bomber. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Politiet har siden 29. oktober forberedt sig til destruktion af bomberne, der efter planen skal sprænges onsdag formiddag.

Sprængningen var planlagt til klokken 10:45, og klokken 10:59 kunne Syd- og Sønderjyllands Politi oplyse, at sprængningen var gennemført.

Siden tirsdag eftermiddag har Syd- og Sønderjyllands Politi opsøgt samtlige relevante husstande i en sikkerhedszone på 2300 meter fra de to bomber, lyder det.

Destruktionen af bomberne var oprindeligt først planlagt senere, men sprængningen er blevet fremrykket, da forsvarets ammunitionsrydningstjeneste EOD tirsdag fik afdækket så meget af den ene af bomberne, at man kunne konstatere, at den var i så dårlig stand, at den skulle tilintetgøres hurtigere end forventet.

Derefter gik arbejdet med evakueringen af området i gang.

/kold

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle