Forskere: Verdens hvedeproduktion er truet af klimaændringer

Den globale hvedeproduktion bliver i stigende grad påvirket af klimaforandringer. Op mod 30 procent af hvedearealerne vil blive påvirket af tærket, mener forsker.

I de kommende år vil en stigende del af hvedearealet påvirkes af tørke, og det vil have alvorlige følger for den globale fødevareforsyning.

Skrækscenariet er en betydelig reduktion af hvedehøsten ved århundredeskiftet, og selv hvis det lykkes at begrænse den globale opvarmning til de to grader, som er forudsat i Parisaftalen fra 2015, kan en fordobling af det tørkeskadede areal ikke undgås.

Det viser ny forskning, som netop er offentliggjort i Science Avances, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Tørkepåvirkningen kommer til at ramme de ti førende hvedeeksportområder deriblandt Europa, USA og Australien hårdest.

Men det er udviklingslande, der som de største importører af hvede, der vil lide under øgede fødevarepriser.

"Det her er særdeles alvorligt,” siger Jørgen E. Olesen, ”udledningerne af klimagasser er fortsat stigende og uden en væsentlig reduktionsindsats vil temperaturen stige med 4-5 grader og tørkearealet for hvede vil stige til omkring 60 procent mod slutningen af århundredet. Det vil føre til en betydelige reduktion i verdens hvedeproduktion. Det er ikke gode nyheder i en verden med flere, der skal brødfødes.” Konsekvenserne af en global opvarmning på bare to grader er alvorlige, ikke kun for landbruget, men for verdens befolkning.

"Der er ikke kun behov for, at verden reducerer udledningerne af klimagasser. Vi skal samtidig i stort omfang optrappe forskningen omkring tilpasning til klimaændringer, især til øget tørke. Det handler ikke kun om forædling af tørkeresistente sorter, men også om nye dyrkningssystemer og jordbearbejdningsmetoder, der holder bedre på regnvandet. Det helt alvorlige vil være, hvis vi ikke formår at begrænse klimaændringer til to grader, så kan det blive meget svært at sikre stabilitet i verdens fødevareforsyning", siger Jørgen E. Olesen. 

Mest dyrkede afgrøde

Hvede er den mest dyrkede afgrøde i verden, og den indgår som basisfødevare i stort set alle kulturer. Den dyrkes også på alle kontinenter på nær Antarktis. I følge FAO (Food and Agriculture Organization under FN) står hvede for ca. 20 procent af de kalorier mennesker indtager på verdensplan, det er mere end ris og majs til sammen.

Efterspørgslen efter hvede stiger derfor i takt med, at vi bliver flere og flere mennesker.

Professor i klimaforandringer og landbrug Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet er en del af den internationale forskergruppe, som har undersøgt emnet.


 

Faktaboks

Publikationen: “Mitigation efforts will not fully alleviate the increase in water scarcity occurrence probability in wheat-producing areas” er publiceret i Science Advances d. 25. September 2019. Skrevet af Miroslav Trnka, Song Feng, Mikhail A. Semenov, Jørgen E. Olesen*, Kurt Christian Kersebaum, Reimund P. Rötter, Daniela Semerádová, Karel Klem, Wei Huang, Margarita Ruiz-Ramos, Petr Hlavinka, Jan Meitner, Jan Balek, Petr Havlík & Ulf Büntgen

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle