Frustreret formand efter fund af alvorlig fuglesygdom: Det får store økonomiske konsekvenser

Med det i forvejen pressede bytteforhold for fjerkræavlerne kommer fundet af Newcastle Disease til at få store konsekvenser for branchen.

Det kan simpelthen ikke passe.

Sådan tænkte fjerkræformand i L&F Martin Hjort Jensen, da han torsdag aften fik bekræftet, at der igen var fundet den dødelige fjerkræsygdom Newcastle Disease i en besætning ved Næstved.

En sygdom, der ikke er konstateret i Danmark siden 2005 - altså i 17 år.

Men det kunne det.

Torsdag blev en hobbybesætning med cirka 1100 duer, hobbyhøns og andre prydfugle konstateret smittet i en kolonihaveforening på Ålestokkevej i Næstved. Dyrene er blevet aflivet.

- Det er klart, at der er en frustration over, at den nu er konstateret igen og en forundring over, hvordan det egentlig kunne ske, siger Martin Hjort Jensen.

- Vi har haft super succes med at være fri for Newcastle, og derfor bliver man også tung i blikket, trist og noget frustreret, når de mistanke-prøver, som vi vidste var blevet taget, bliver bekræftet positive, siger han.

Lukker for eksporten

Som følge af at man igen har fundet Newcastle Disease i Danmark, ændres Danmarks sundhedsmæssige status hos Verde​​nsorganisationen for dyresundhed OIE. Danmark kan derfor ikke længere erklære sig fri for Newcastle Disease virus.

Det kan betyde, at en række tredjeverdenslande - altså lande uden for EU - stopper deres import af danske æg og fjerkrækød i mindst tre måneder.

- Der bliver store konsekvenser, det er der jo hver gang, der er dyr, der bliver syge, for det er noget skidt. Men det har også nogle økonomiske konsekvenser for vores virksomheder og de markeder, vi handler med, siger Martin Hjort Jensen, der endnu ikke ved, hvor mange lande, der kan finde på at stoppe deres import af danske varer.

- Men det er altid bekymrende, og især nu hvor vi er udfordret af et meget skævt bytteforhold mellem vores indtægter og foderomkostninger. Så det her bliver et kæmpe gok i nøden i forhold til at have en lønsom produktion.

Sygdommen er ikke farlig for mennesker. Heller ikke hvis man spiser enten æg eller kød fra smittede dyr.

Vaccinestrategi har virket

Danmark oplevede et større udbrud af Newcastle Disease i 2002, hvor 135 besætninger blev konstateret smittet.

Siden besluttede man at begynde at vaccinere mod sygdommen, og vaccinen har været obligatorisk siden 2004. Seneste udbrud var i 2005.

Derfor frygter Fødevarestyrelsens dyrlæger heller ikke, at der vil ske en større spredning til landets store hønse- og kalkunfarme, som det tidligere er set med fugleinfluenza. Alligevel undrer det fjerkræformanden, at smitten har fundet vej til Danmark igen.

- Det er et kæmpe tilbageslag i forhold til vores succesfulde vaccinestrategi og rejser en masse spørgsmål, som jeg ikke er i stand til at svare på: Hvorfor og hvordan kunne det her ske? Kunne det have været forhindret? Nogle af de ting får jeg måske ikke svar på, men det er de ting, der render gennem hovedet på en, siger Martin Hjort Jensen, der anslår, at vaccinen koster branchen et millionbeløb om året men understreger, at strategien har været succesfuld.

- Vi ved, at det virker, og vi bruger temmelig mange penge på det. Og derfor er det selvfølgelig frustrerende og ærgerligt, at det nu alligevel viser sig, at der fundet smitte igen, siger han.

LEder efter smitteårsag

Fødevarestyrelsen oplyser fredag eftermiddag, at man ikke ved, hvordan smitten er kommet ind i besætningen. 

- Og måske vi aldrig finder ud af det, siger Mette Kirkeskov Sie, veterinærchef i Veterinær Øst.

- Der er to sandsynlige scenarier. Enten er det smittede vildfugle, der har været i kontakt med besætningen, men det kan heller ikke afvises, at der er andre smittede fugle, som vi ikke kender til, som har været i kontakt med besætningen. Det er det, vi er ved at opspore, om det skulle være startet et andet sted, siger Mette Kirkeskov Sie. 

Hun fortæller, at Fødevarestyrelsen interviewer alle ejere i kolonihaveforeningen og opsøger alle, der har flyttet fugle ind og ud af kolonihaven for at opspore eventuelt andre smittede besætninger.

Opdateret klokken 16:20. 

Faktaboks

Meld fjerkræhold ind på landbrugsindberetning

  • Der er også blevet oprettet to beskyttelseszoner om kolonihaveforeningen. 
  • Den ene har en radius på ti kilometer, og inden for denne zone er det forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle uden særskilt tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Desuden skal dyrene holdes isoleret og beskyttet mod kontakt til andre dyr, herunder vilde fugle. 
  • Der er også en radius på tre kilometer om det smittede dyrehold Alle fjerkræejere inden for 3-kilometerzonen skal registrere deres fugle på hjemmesiden landbrugsindberetning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle