Gård var ubeboet i 30 år - nu købt af fond

Siden opførelsen i 1873 har Højgården på Sejerø været næsten uændret - og derfor vil fond nu restaurere gården og dens særlige sidebåndsbindingsværk.

Højgården på Sejerø har været ubeboet i 30 år. Men den rummer håndværkstraditioner, der har været fremherskende på Vestsjælland, men næsten er forsvundet i dag.

Derfor har fonden Realdania By & Byg nu købt gården.

"Gården er et usædvanligt velbevaret eksempel på en særlig type bindingsværk og som sådan et enestående vidnesbyrd om en ubrudt, mindst 600 år lang byggetradition", skriver fonden i en pressemeddelelse.

Højgården er næsten uændret siden opførelsen i 1873, og derfor fremstår det særlige sidebåndsbindingsværk helt intakt.

Med Realdania By & Bygs køb vil gården nu blive restaureret og bevaret.

"Restaureringen af Højgården skal sikre, at ejendommen bevares for eftertiden som et eksempel på tidlige tiders almindelige, men i dag stort set forsvundne gårdtype. Trods sin beskedne størrelse rummer ejendommen både kulturhistorie, arkitekturhistorie og landbrugshistorie", siger administrerende direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld.

Gården rummer også et sjældent velbevaret anlæg, hvor også de engang så velkendte gårdrum udenom gårdens længer er bevarede: abildgård (æblehave), fægård (dyrefold) og ladegård (avlsbygning).

Efter restaurering vil Højgården blive udlejet, og samtidig kommer gården til at udgøre en turistattraktion på Sejerø. Fonden vil etablere en sti rund om anlægget, så turister kan kigge ind udefra.

Fonden råder i forvejen over eksempler på særlig egnsbyggeskik – f.eks. i Højer i Sønderjylland og på Læsø og Ærø.

For nyligt har fonden også købt den tyske præstegård i Højer, der var en særlig marskgård.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle