Glyphosat er sat på tålt ophold

EU-Kommissionen har forlænget godkendelsen af aktivstoffet glyphosat i 18 måneder.

Danske planteproducenter kan ånde lettet op, efter at EU-Kommissionen i denne uge besluttede at forlænge godkendelsen af glyphosat med foreløbig 18 måneder.

»Det er glædeligt, at Kommissionen er sig sit ansvar bevidst i modsætning til politikerne. Nu håber vi, at 18 måneders pusterum kan blive brugt fornuftigt til at dokumentere, at der intet sagligt er i et forbud,« siger Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer Planteproduktion, om aktivstoffet i verdens mest anvendte ukrudtsmiddel, Roundup.

»En fremtid uden Roundup ville være en katastrofe og give voldsomme udfordringer for danske planteavlere. Vi ville få langt mere kvikgræs, produktionen af græsfrø ville komme under pres, og reduceret jordbehandling med direkte såning ville blive meget vanskelig.«

Forlænget i 11. time

EU-Kommissionens forlængelse kom i 11. time: Glyphosats EU-godkendelse ville være udløbet 1. juli.

Beslutningen kom, fordi EU-landene, trods heftige diskussioner og møder i de seneste måneder, ikke kunne blive enige om en forlængelse.

Glyphosat har været omstridt, siden Verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftforskningsenhed, IARC, sidste år betegnede stoffet som sandsynligvis kræftfremkaldende.

EU’s egen fødevaresikkerhedsinstans, EFSA, har konkluderet modsat og frikendt glyphosat.

De 18 måneders forlængelse af godkendelsen skal bruges til at give tid til, at EU’s kemikalieagentur, ECHA, kan komme med sin egen ekspertvurdering.

Ser på hjælpestoffer

Glyphosat deler vandene men har i mange år generelt været anset for et af de mest skånsomme sprøjtemidler.

Miljøstyrelsen og en række danske eksperter har ikke betænkeligheder ved glyphosats godkendelse.

»Selvfølgelig er alle kemikalier farlige, hvis du indtager det i tilstrækkeligt store mængder. På samme måde som du dør af kaffe, hvis du drikker for meget. Men du skal altså drikke direkte af flasken med Roundup, før du risikerer at tage skade,« sagde lektor Nina Cedergren, Københavns Universitet, der har forsket i Roundup i 10 år, til Ingeniøren i 2011. Både hun og Miljøstyrelsen mener dog, at hjælpestoffer i Roundup kan være problematiske.

Torben Hansen tror ikke, debatten om Roundup har udløst større hamstring, da et salgsforbud først ville være trådt i kraft fra nytår.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle