5 gode råd til at holde fast i den dygtige grisepasser

Fastholdelse af medarbejdere en vigtig disciplin for ejeren og lederne på svinebedriften.

Skift af medarbejdere kan være nødvendigt og uundgåeligt, men de fleste ved, at det også er dyrt. 

Der er omkostninger til blandt andet rekruttering, introduktion, oplæring, manglende effektivitet og videnstab, fortæller rådgiver Heidi Hundrup Rasmussen i det seneste nyhedsbrev fra SvineRådgivningen i Herning.

Hvad det reelt koster at skifte en medarbejder, er selvsagt svært at regne ud.

Undersøgelser nævner alt fra 21 procent af årslønnen til 200 procent af årslønnen, men uanset om man tror på den lave eller den høje takst, så er det et mærkbart beløb.

Derfor er fastholdelse af medarbejdere en vigtig disciplin for ejeren og lederne på bedriften.

5 gode råd til fastholdelse

Der er ingen fast opskrift eller idiotsikker metode, men Heidi Hundrup Rasmussen har opstillet fem gode råd, som kan omsættes til handling: 

  • Lær dine ansatte at kende, - så du ved, hvad de motiveres af
  • Udvikling og motivation går hånd i hånd, - sørg for at jobbet udvikler sig i takt med medarbejderens kompetencer og ønsker
  • Opfør dig ordentligt, - giv konstruktiv feedback, lad være at skælde ud, håndter fejl professionelt
  • Kompenser din ansatte som fortjent, - anerkend en ekstra indsats og betal det, de er værd
  • Teambuilding giver værdi, - et højtydende team kender rammer, mål, den fælles historie og vision

Materielle goder plus stærkt tilhørsforhold

Ejer/leder skal skabe et attraktivt bytteforhold, så medarbejderen fastholdes.

Det er ikke kun materielle og økonomiske goder, der indgår i bytteforholdet, men også udvikling af et stærkt tilhørsforhold til virksomheden. Hvordan skaber man så det?

Det gør man blandt andet ved at tale med medarbejderen og finde ud af, hvad der får ham eller hende til at trives og bevare motivationen, fastslår Heidi Hundrup Rasmussen.

Man kan kalde disse samtaler for fastholdelsessamtaler, motivationssamtaler eller medarbejdersamtaler, og sådanne samtaler bør gennemføres en-to gange årligt med medarbejderne på bedriften – uanset om man i øvrigt taler sammen i kaffe- og spisepauser, lyder anbefalingen.

Den formelle samtale, hvor man f.eks. har en spørgeramme at arbejde ud fra, parterne har forberedt sig og man hæver sig op i helikopteren, kan noget andet end ”driftssamtalerne”, som man fører i det daglige. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle