Derfor er tyske svineproducenter vilde med rug

Ved at fodre med rug kan både CO2-udledning og dyrlægeregning reduceres, lyder tyske erfaringer.

I dag er det normalt at fodre slagtesvin med hvede og soja - men se til rug, som har fordele for både grisenes sundhed og miljøet. 

I en kombination med fodring med raps kan CO2- udledningen reduceres med op til 20 procent.

Rug har desuden brug for mindre vand og gødskning end hvede, og derfor udleder rug færre drivhusgasser. Derudover har kornarten god plantesundhed, og behøver ikke tilførsel af så mange planteværnsmidler, skriver netaviserne topagrar og agrarheute

God til tørt og sandet jord

I det nordvestlige Tyskland, ved Nieder-Sachsen dyrker landmændene i år 12,5 procent mere rug end sidste år, og når op på et areal med 149.600 hektar med afgrøden. Cirka 60 procent af den tyske rughøst bliver opfodret.

Da jorden i Nieder-Sachsen er meget sandet, er afgrøden nødt til at være meget vital, da der ellers hele tiden skal vandes. Det gør bestemt heller ikke noget, at rug ikke har de store krav til gødning og plantebeskyttelse.

”På trods af tørkestress leverer rug næsten konstant udbytte”, siger svineproducent Cord Penshorn fra Bergen med 3.000 stipladser til slagtesvin.

Rug er en af hovedkomponenterne i foderet hos Cord Penshorn, hvor op til 60 procent af foderblandingen til slagtesvin består af rug, og han melder om mætte og tilfredse grise. Ud over rug består foderblandingen af byg, hvede, sojaskrå og mineraler. 

co2-reduktion på 6,5 mio tons

Rug kan produceres lokalt eller regionalt i tilstrækkeligt store mængder til at dække behovet i Tyskland. Ved at bruge raps i stedet for soja som protein, undgår man også skulle importere store dele af svinefoderet.

Ved at kombinere rugfodring med raps kan den årlige CO2-udledning fra slagtesvinebesætninger således reduceres med op til 20 procent.

”Hvis alle slagtesvinebedrifter i Tyskland skiftede til at fodre med rug, kan vi spare cirka 6,5 mio. ton CO2 fra tysk landbrug hver år”, siger Andreas von Felde, foderkonsulent hos planteforædleren KWS.

I Tyskland er der mere end 18.000 bedrifter med slagtesvin, og de har tilsammen over 17 mio. dyr.

mindre salmonella

Udover at rug er en nem afgrøde at dyrke, og er mere miljøvenlig, har den også nogle sundhedsmæssige fordele.

Rug er den kornart med den største fiberprocent med et niveau på 13 til 15 procent, mens spelt, hvede, havre og byg har ni til 10 procent fiber.

En undersøgelse har vist, at landmanden ved at fodre med rug kan reducere antallet af tilfælde med salmonella til en tredjedel. Det viste også, at dyrlægeregningen er mindre og kødkvaliteten er højre ved at fodre med rug.

Læs også:

Smågrise klarer sig fint på store mængder rug

Danske forsøg viser nedgang i produktionsværdi med rug

Slagtesvin trives flot på 30 procent rug 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle