Ekstra protein til søer øger ikke fødselsvægt

Seges har gennemført et forsøg med fem grupper af søer, der fik drægtighedsfoder med mellem 3,6 og 6,3 gram fordøjeligt lysin og mellem 69 og 102 gram fordøjeligt råprotein per FEso.

Hvor lidt protein og lysin kan drægtige søer nøjes med? 

Hvordan skal man fodre store polte og drægtige søer, når man ønsker en god aflejring af rygspæk, en høj fødselsvægt hos pattegrise og en lav egentilvækst hos soen?

For at komme nærmere et svar gennemførte Seges et forsøg med fem grupper af søer, der fik drægtighedsfoder med mellem 3,6 og 6,3 gram fordøjeligt lysin og mellem 69 og 102 gram fordøjeligt råprotein per FEso.

- Alle søer fik 3,5 foderenheder per dag i de første 28 dage af drægtigheden og fra dag 80 og frem. Fra dag 29 til dag 80 fik de 2,5 foderenheder per dag, fortalte Thomas Sønderby Bruun, Seges, på Fodringsseminaret for nylig, da han præsenterede foreløbige data fra forsøget.

Soens egentilvækst fratrukket fostre varierede fra cirka 35 til 50 kilo i de fem grupper med størst tilvækst på de mest proteinrige foderblandinger.

Derimod så det ikke ud til, at tilvæksten af rygspæk var påvirket af fodringen i særlig høj grad.
Totalfødte lå omkring 21 per kuld hos søer på tværs af de fem grupper. 

Læs mere om Seges-foderseminaret der blev afholdt for nylig i det nye nummer af fagmagasinet Gris, der udkommer tirsdag 16. maj.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle