Fem slagtesvineproducenter går sammen om produktion af 1.000 smågrise om ugen

Fem svenske slagtesvineproducenter investerer 54 mio. danske kr. i nybyggeri af stor smågriseproduktion med levering til egne bedrifter.

Fem slagtesvineproducenter i  Västergötland i Sydsverige er gået sammen om at etablere en stor smågriseproduktion, Vedums Smågris AB, der skal levere 1.000 smågrise om ugen til ejernes slagtesvinestalde.

Staldene er nu ved at blive færdigbygget og investeringen løber op i 75 mio. svenske kr. (ca. 54 mio. danske kr.), skriver den svenske netavis jordbruksaktuellt.se

Nybyggeriet skal huse 1.680 søer, og første produktionsmål er 30 fravænnede grise pr. årsso. Ejerne forventer at skulle bruge 3.000-4.000 ton foderkorn om året, som fortrinsvis skal indkøbes fra de fem deltagere i projektet, men også fra eksterne leverandører.

Byggeriet er finansieret af de fem slagtesvineproducenter, banklån og en investor. Hver af de fem landmænds ejerandel bestemmes af deres produktion af slagtesvin og efterspørgsel på smågrise.

Målet er en forrentning på 4 procent af den investerede kapital.

Byggeriet sker uafhængigt af de fem landmænds egne bedrifter, så det er muligt at realisere værdierne, hvis man ikke ønsker at være med længere. Tilsvarende risikerer deltagerne kun den kapital, de har skudt i projektet.

"Som deltagere i projektet risikerer vi kun den kapital, vi har skudt i aktieselskabet. Hvis jeg havde gennemført en tilsvarende investering hjemme på min egen bedrift, ville jeg sætte hele min gård på spil," siger en af landmændene i projektet, Stefan Lundmark.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle