Forskere sætter årsager til sodødelighed under luppen

Aarhus Universitet har igangsat en systematisk undersøgelse af dødsårsagerne hos søer ved hjælp af obduktioner med særligt fokus på leverdrejninger.

Institut for Husdyr og Veterinærvidenskab ved Aarhus Universitet har sat årsagerne til den stigende sodødelighed i danske grisebesætninger under luppen.

Undersøgelsen sker på vegne af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, fortæller Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på deres hjemmeside.

I første omgang har forskerne undersøgt data for sodødeligheden i to meget forskellige produktionssystemer i perioden 2015-2022, nemlig det økologiske og det konventionelle. 

Forskel på økologi og konventionel 

Resultaterne viser, at sodødeligheden i de økologiske besætninger har svinget mellem 8,4 procent og 10,4 procent i den otteårige periode. I undersøgelsens sidste år lå dødeligheden på 8,9 procent af årssøerne.

I de konventionelle besætninger var sodødeligheden i 2015 til 2018 på niveau med dødeligheden i de økologiske besætninger (fra 9,1 procent til 10,5 procent). Men siden 2018 har der været en stigning, så dødeligheden, så den i 2022 lå på 13,6 procent af årssøerne.

Forskellen i de to systemer på 4,7 procentpoint er ifølge forskerne markant, men ikke umiddelbart til at forklare.

- Jeg havde faktisk forventet, at der i hele den otteårige periode ville være en lavere sodødelighed i det økologiske system, da forholdene her med mere plads, bedre mulighed for motion og adgang til frisk luft og grovfoder taler for bedre mavesundhed, lungesundhed og benstyrke.

- Men tallene viser jo i udgangspunktet en sammenlignelig sodødelighed i de to systemer og at det konventionelle system så de senere år har udviklet sig negativt, mens det økologiske system ikke har forandret sig, siger forsker Hanne Kongsted.

Obduktioner skal afklare årsager

Fordi det netop afsluttede studie viser en systematisk forskel mellem udviklingen i dødeligheden i de to produktionsformer, er forskerne optimistiske i forhold til at kunne blive klogere på de bagvedliggende årsager til sodødelighed i de to systemer.  

- Der er noget der tyder på, at det ikke er ligegyldigt, hvordan søerne opstaldes og fodres. Vi må kunne finde frem til hvilke faktorer, der spiller ind, siger Hanne Kongsted.

Projektet fortsætter nu med en systematisk undersøgelse af dødsårsagerne ved hjælp af obduktioner med særligt fokus på leverdrejninger.

For selvom man ved, at leverdrejninger er en hyppig årsag til sodødelighed, ved man ikke meget om hvorfor. En leverdrejning er det, der sker, når en leverlap drejer om sin egen akse og afskærer blodtilførslen. Hvis lappen ikke selv drejer tilbage igen, kan dette være fatalt. 

En væsentlig del af projektet vil handle om at undersøge dødeligheden og dødsårsagerne i farestalde med løsgående søer.

Resultaterne af undersøgelsen forventes at være klar i løbet af 2027.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle