10 franske organisationer for svineproducenter har foreslået, at medlemmerne helt stopper med at kastrere hangrise. De ti organisationer repræsenterer medlemmer med en samlet produktion på 12 mio. grise.
Forslaget kommer i kølvandet på, at den franske fødevareminister Didier Guillaume har besluttet, at det efter 2021 ikke vil være tilladt at kastrere grise uden bedøvelse som et led i en pakke, der skal forbedre dyrevelfærden.
Branchen anser dog ikke kastration under bedøvelse for at være en fuldt ud tilfredsstillende metode.
Det skriver blandt andre netaviserne PigProgress og Fleischwirtschaft.com
De franske brancheorganisationer planlægger, at basisprisen for svinenoteringen herefter skal dannes ud fra priserne på gylte og hangrise. Slagterierne får som opgave at tjekke om kødet har hangriselugt, og svineproducenterne skal selv dække de ekstra omkostninger forbundet med opgaven.
I særlige tilfælde, hvor markedet kræver det, skal hangrisene kunne kastreres under bedøvelse.
Der er flere fordele ved at undlade kastration: Svineproducenten undgår at skulle håndtere hangrisene i farestalden, og grisenes fysiske integretitet opretholdes. Desuden vil fodereffektiviteten kunne øges, og det samme gælder andelen af kød med lavt fedtindhold, hedder det.
sbu
Kommentarer