Generationsskifte: Jonas har overtaget den fædrene gård i ét hug

Siden 1. juli har Jonas Broholm Andersen været ejer af Blakshøjgård ved Frederikshavn - uden at have indgået i et glidende generationsskifte.

Siden jeg har siddet dernede på gulvet, har jeg drømt om at overtage gården«.

29-årige Jonas Broholm Andersen kigger på gulvet på sit kontor, der for tiden også udgør frokoststue for hans tre medarbejdere.

I den anden ende af det store, hvide stuehus er håndværkere ved at istandsætte boligen - forvandlingen af boligen hænger sammen med et generationsskifte, som har gjort Jonas Broholm Andersen til tredje generation på den gulstenede full-line svineejendom Blakshøjgård med 400 søer og 200 hektar ejet jord.

"Min far og jeg lavede et clean cut, hvor ejendommens aktiver blev gjort op, og så indgik vi en familiehandel fra den ene dag til den anden", fortæller Jonas Broholm Andersen.

Prisen på bedriften har muliggjort, at Jonas Broholm Andersen i dag kun har realkreditlån og pantebrev til sine forældre. Banklån og lån via Vækstfonden har ikke været nødvendigt.

"Jeg har ikke haft nogle betænkeligheder med at overtage - især med den finansiering, jeg er endt med. Jeg kan lukke svineproduktionen ned, sælge maskinerne og udleje jord og stadig betale renter og afdrag. Så skal jeg bare finde mig et arbejde", fortæller han.

Først uddannelse så mulig ejer

Trods den hurtige overtagelse har det i en årrække været meningen, at Jonas Broholm Andersen som den yngste i en søskendeflok på fire skulle overtage ejendommen.

"Mine søskendes ønske var, at ejendommen skulle blive i familien. Mine to ældste søskende har ikke interesse for landbruget. Det har min bror Mathias, men han har ikke interesse for jord. Til gengæld har han stor interesse for grise og mennesker og har i de seneste år opbygget en bedrift med 1.600 søer uden jord. Han har det helt fint med, at jeg fik mulighed for at overtage vores forældres landbrug, for han ville noget andet", fortæller han og fortsætter:

"Min far har aldrig presset os til at overtage, men han opfordrede mig til at tage en landmandsuddannelse, og så kunne vi snakke om det".

Overvejer et ekstra ben at stå på

Ord blev omsat til handling, og nu er Jonas sammen med sin kæreste Marina og datteren Ida på ti måneder ved at finde sig til rette.

"Jeg har nået mit livsmål ved at overtage Blakshøjgård, og det er en drøm for mig", siger han.

Fremtiden har han gjort sig mange overvejelser om, selv om det i første omgang er driften, der har førsteprioritet:

"Jeg vil gerne gøre os endnu mere uafhængige af udefrakommende faktorer, så vi påvirkes mindst muligt af f.eks. de aktuelt meget lave svinenoteringer. Jeg vil ikke afvise, at jeg for eksempel skal have slagtekyllinger eller slagtekalve på bedriften. Jeg vil også gå efter mere harmoni på ejendommen, så vi har alt vores eget korn og også kan dyrke vores eget protein i fremtiden. Og full-line vil jeg også holde fast i, hvis vi udvider", siger han.

Faktaboks

  • Jonas Broholm Andersen, 
  • 29 år.
  • 400 søer og full-line.
  • Overtog Blakshøjgård ved Frederikshavn 1. juli 2021 i en familiehandel. 

Emneord PLUS, Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle