Kolding-landmænd pønser på fælles leverandørselskab: DCs markedstillæg er urimeligt

Danish Crowns markedstillæg, ”DC Marked”, hører fortiden til. Det favoriserer de store svineproducenter på bekostning af de mindre, og det finder vi urimeligt, mener en gruppe svineproducenter fra Kolding Herreds Landbrugsforening.

"KHL’s Fokusgruppe Svin vil nu undersøge mulighederne for i KHL-regi at danne et leverandørselskab for flere mindre svineproducenter med henblik på at sikre producenterne bedre markedstillæg, " siger Hans Christian Carstensen, formand for Fokusgruppe Svin og bestyrelsesmedlem i Kolding Herreds Landbrugsforening.

IMarkedstillægget DC Marked udbetales trinvist efter en trappemodel. Producenter, der leverer over 40.000 svin årligt, opnår det maksimale tillæg, 22 øre pr/kg i gennemsnit på den samlede årsleverance. For leverancer 1 til 4.999 svin årligt er tillægget 0 kroner.

 

Omvendte Robin Hood metoder

"I KHL’s Fokusgruppe Svin mener vi, at Danish Crown med DC Marked bruger omvendte Robin Hood metoder. Meningen er naturligvis at holde slagtekæden fuld og holde på de store leverandører, så de ikke fristes til at levere svinene andetsteds. Men dette argument holder ikke længere, for der bliver nu stort set ikke leveret danske slagtesvin til Tyskland," påpeger Hans Christian Carstensen.

"I KHL har vi en fælles indkøbsklub, så det ligger da lige til højrebenet også at undersøge mulighederne for at etablere et fælles leverandørselskab for svineproducenter fra KHL. Eventuelt med tilknyttet effektivitetskontrol og ERFA-gruppe.

Men i bund og grund er det jo skørt, at vi skal lave et sådant tiltag for flere landmænd for at sikre dem bedre priser. Det var langt nemmere – og ville være helt igennem fair – hvis Danish Crown ville udbetale markedstillægget ligeligt til alle producenter, store som små," siger Hans Christian Carstensen.

 

Kan hente 17 kr. pr. svin

En af ophavsmændene til tiltaget fra KHL’s Fokusgruppe Svin er Jens Christian Hertel, 35-årig landmand på ”Enggaard” i Stubbom ved Christiansfeld. Han driver 114 ha og producerer årligt cirka 8.500 slagtesvin på gården, der er arbejdsplads for ham selv og en fuldtidsansat medarbejder.

Jens Christian Hertel får p.t. to øre i markedstillæg fra DC Marked. Hvis han i et leverandørselskab med andre svineproducenter fra KHL kunne nå op på en samlet levering over 40.000 svin årligt, ville det give ham yderligere 20 øre pr. kg svin i tillæg fra Danish Crown.

- Det ville alt i alt betyde en ekstra indtægt på 17 kroner pr. svin eller cirka 145.000 kr. årligt, så det er da oplagt, at vi skal arbejde videre med planerne om at lave et leverandørselskab, siger Jens Christian Hertel.

- Tiderne er ikke optimale for os slagtesvineproducenter, og jeg kan på sigt ikke leve af at være 17 kroner bagud pr. slagtesvin i forhold til de store producenter. Danish Crowns politik er med til at stramme skruen yderligere for de mindre producenter. Konsekvensen kan meget vel blive, at mindre producenter må lukke ned, og det er hverken til gavn for landbruget eller Danish Crown. Jeg er trods vigende afregningspriser glad for at være slagtesvineproducent, og hvis jeg kan sikres bedre priser via et fælles leverandørselskab i KHL, så er det sådan, det bliver, siger Jens Christian Hertel.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle