Landmand bygger smågrisestald til 28 mio. kr. - fremtiden ser lys ud

Skånske Mattias Espert satser benhårdt på produktion af smågrise, og er i færd med at opføre et nyt staldanlæg til produktion af 30 kgs grise. Pris: 28 mio. danske kroner.

Den svenske svineproducent Mattias Espert, Klagstorp i Skåne, er ved at bygge et nyt staldanlæg på 6.500 kvadratmeter til søer og smågrise med plads til 1.000 søer. Hele anlægget ventes at stå klart i november.

Den nye stald kommer til at koste i omegnen af 40 mio. svenske kroner (28 mio. danske kroner), og det er Gråkjær, der bygger stalden. 

Mattias Espert bygger den nye stald, fordi han satser benhårdt på smågriseproduktion.

Stalden bliver bygget i tre dele. Første del består af en løbe- og drægtighedsafdeling, anden del er et fareafsnit, og tredje del er en fravænning- og smågriseafdeling, fortæller Mattias Espert i en video produceret af den landbrugsfaglige avis ATL.

Stalden BYgges trinvist

Stalden bliver bygget sammen med de eksisterende stalde på ejendommen således, at der kommer til at være i alt 1.200-1.400 søer på stedet.

For at forkorte tiden uden produktion bliver stalden bygget i tre dele, så man starter med løbe- og drægtighedsafdelingen og slutter med smågriseafdelingen. På denne måde kan man altså flytte et hold søer ind i drægtighedsafdelingen, der så flytter videre efterhånden, som byggeriet skrider frem.

For at det kan lade sig gøre, bliver alt også lavet færdigt med det samme. Det er hele pakken, fra væggene til håndvasken med spejl, der bliver lavet i samme omgang.

I starten af juli blev de første søer sat ind i løbe- og drægtighedsafdelingen, som nu er klar, mens hele anlægget først står klar i november. 

Det nye anlæg består af løbe- og drægtighedsafdeling, et fareafsnit og en fravænning- og smågriseafdeling. Billedet er fra tidligere i byggeprocessen. Foto: Gråkjær

Smågrisestald med to-strenget fodringsanlæg

Gråkjær oplyser på sin hjemmeside, at stalden udstyres med gyllekølingsanlæg med henblik på at give et bedre indeklima og samtidig opvarme stalden, så det eksisterende oliefyr overflødiggøres.

Sostalden indrettes med bokse og dybstrø på spalter i løbeafdelingen, samt transponderstier til de drægtige søer. I farestalden laves der mulighed for at sektionsopdele på foderblanding til søerne, samt løse stier med delvis plastspalter og støbejernsgulv.

I smågrisestalden er der delvis støbejernsgulv med dobbeltautomater samt to-strenget fodringsanlæg.

ingen bekymring for økonomien

Selvom det er en stor investering, er Mattias Espert ikke urolig for økonomien.

Han har nemlig bygget fire større griseanlæg siden år 2005 og ved, hvad et nyt produktionsanlæg kan og ikke kan. Med det nye staldanlæg forventer han at øge den årlige omsætning til i alt 80 mio. svenske kroner, svarende til 56 mio. danske kroner.

Mattias Espert vurderer, at fremtiden for produktion af svensk svinekød af høj kvalitet ser lys ud, og at eksportmulighederne bliver bedre fremover - og også til bedre prise end i dag.

"Jeg er måske naiv og blåøjet. Men indtil nu har jeg ikke taget fejl, kan jeg konstatere", siger Mattias Espert.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle