Landmandspar bygger smågrise- og poltestald på 7.600 kvadratmeter

Dorte og Jens Himmelstrup er på 25 år gået fra 100 til 2.200 søer. I næste uge er der åbent hus på en ny poltestald og et ny servicebygning. Smågrisestalden er allerede i brug.

Nybyggeriet fylder 7.600 kvm og betyder, at der bliver 500 m fra den ene ende af stalden til den anden.

Selv om de fleste detaljer var gennemtænkt i samarbejde med Gråkjær før byggestarten i maj sidste år, har Jens Himmelstrup brugt omkring halvdelen af sin arbejdstid på byggeriet.

Og det gør han gerne, når målet er at sikre en produktion, der er på toppen med hensyn til effektivitet.

»Sparer vi på byggeriet og på indretningen, sætter vi det til på arbejdstiden og på produktionseffektiviteten i de næste mange år«, siger Jens Himmelstrup.

Sammen med sin hustru Dorte Himmelstrup og omkring 20 ansatte producerer de fremover 30.000 ly-polte med genetik fra Danish Pig Genetics.

Med det nye byggeri samler de produktionen fra 1.500 opformeringssøer på Kokkenborg.

Hertil kommer 700 opformeringssøer på Kokkenborg 2.

Mødelokale

Det nye byggeri rummer også et mødelokale til 40 personer, så der foruden kunder bliver mulighed for at holde interne møder.

»Vi vil også bruge lokalet, når vi f.eks. skal have skoleklasser på besøg«, tilføjer Dorte Himmelstrup.

Bade- og indgangsforholdene bliver opgraderet i forbindelse med byggeriet. Foruden skoleklasser har Kokkenborg kontakt til Dalum Landbrugsskole, som ofte sender grupper på besøg.

Indretning

Smågrisestalden blev taget i brug for kort tid siden. Smågrisene kan få op til fire foderblandinger gennem et multifasefodringsanlæg fra Skiold.

Ventilationen i smågrise- og poltestald er kombi-diffus. Udsugningen sker delvist gennem gulvet, hvilket sikrer et lavt indhold af ammoniak og støv for både grise og personale.

To varmepumper køler gyllen, reducerer lugten og sender varmen retur til smågrisene og til poltene.

Polteafdelingen består af 15 ens sektioner, hvor poltene kan gå, indtil de er 28 uger. Foruden varme i lejerne kan hver sektion opvarmes med kalorifer, hvor varmen kommer fra gyllekølingen.

Der er tre m væghøjde i poltestalden. Det sikrer sammen med gulvudsugning en god luftkvalitet.

Poltestalden er forberedt for luftrensning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle