Landmand oplevede stolpeben hos slagtesvin - hurtig behandling er effektivt

Det er ikke ofte man ser lymfekarbetændelse i benene hos grisene, men når tilstanden forekommer er det vigtigt med hurtig behandling, oplevede lollandsk svineproducent.

En lollandsk svineproducent oplevede i sidste uge, at et slagtesvin gik rundt med et særdeles tykt venstre forben.

Hævelsen forekom fra top til tå, og grisen virkede ikke specielt smertepåvirket, men haltede, fordi benet var stift. 

De kliniske symptomer kan variere. Nogle grise kan få feber og miste ædelysten i det akutte forløb, mens andre grise ikke virker påvirket udover det fortykkede ben. 

kaldes et 'stolpeben'

Svineproducenten tog kontakt til besætningsdyrlægen, og ud fra ovenstående billede og en tilhørende beskrivelse, blev diagnosen lymfekarbetændelse i benet. 

På grund af den markante hævelse, der har et karakteristisk udseende, kaldes tilstanden for stolpeben. 

Dyrlægen forklarer, at det er en sjælden sygdom, og at det primært forekommer hos slagtesvin, men principielt kan alle ung- og voksendyr rammes. 

Lymfekarbetændelsen kaldes også for elefantiasis, som hyppigere forekommer i grisens øre, hvor øret hæver meget op. 

Det skyldes typisk en infektion med bakterien Stafylococcus aureus, der via sår eller rifter får adgang til lymfebanen under huden. 

effektiv behandling med penicillin

Besætningsdyrlægen foreslog svineproducenten at give grisen penicillin, der virker effektivt mod bakterieinfektionen. 

Dyrlægen uddyber, at hvis stolpebenet opdages hurtigt, er der rigtig gode chancer for at hævelsen falder efter få dage med behandling. 

Bliver det derimod først opdaget efter flere dage, er det muligt at tilstanden når et mere kronisk stadie, hvor penicillinbehandlingen måske ikke har nogen effekt. 

Netop dette scenario gjorde sig gældende hos den lollandske svineproducent. Medicinbehandlingen havde ingen effekt, og grisen er derfor blevet aflivet. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle