Landmand sætter hver tredje so ud: - Det er det eneste, vi kan gøre

Forbrugerne holder på pengene, og det mærker de økologiske griseproducenter. Bertel Hestbjerg ser sig derfor nødsaget til at sætte 500 søer ud.

Danmark største økologiske griseproducent, Bertel Hestbjerg, skærer kraftigt ned på sin produktion. Hos Hestbjerg Økologi lidt syd for Holstebro har han 1.500 søer på tre ejendomme, men nu skal hver tredje sættes ud.

Det fortæller han til Økologisk Landbrug.

Det er et markant fald i efterspørgslen på økologiske grisekød, der tvinger mange af landets øko-producenter til at forsøge at tilpasse produktionen. Samtidig stiger udgifterne til foder og energi.

Hos Bertel Hestbjerg har han derfor allerede slagtet de første 260 ud af 500 søer, fortæller han, der samtidig sanere en af sine produktioner.

-Det er det eneste vi kan gøre, og så håber jeg, vi kan ride stormen af.

- Den nuværende situation er med afstand den værste, vi har oplevet. Krigen i Ukraine rykker ved en masse balancer, og det skaber stor usikkerhed om, hvad der kommer til at ske i 2023, siger Bertel Hestbjerg.

Situationen er vendt på hovedet

De økologiske producenter har været vant til store udsving i indtjeningen på grund af periodevis overproduktion, når der kommer nye producenter til, men sjældent har bytteforholdet været så presset som nu.

Generelt er markedssituationen vendt på hovedet for øko-producenterne. I 2021 løftede griseproducenterne deres indtjening - i dag er mange økologiske grisebedrifter en underskudsforretning.

Økotillægget fra Friland har taget et markant dyk alene det seneste år. Tillægget er faldet fra 13,80 kroner pr. kilo i uge 43 sidste år til i dag 6,85 kroner pr. kilo. Grisenoteringen er så dog i samme periode steget – fra 8,40 kroner i uge 43 sidste år til nu 12,40 kroner.

Det opvejer dog stadig ikke, at den samlede afregning til de økologiske griseproducenter er faldet med næsten tre kroner siden samme uge sidste år.

Fremtidens landmand

Bertel Hestbjerg forlod for flere år siden Friland og får i stedet sine grise slagtet hos Organic Pork, som Bertel Hestbjerg og hustruen Marianne er medejer af. Kødet sælges under tre egne mærker, Poppelgrisen, Bertels gris og Måltidsboxen i Coop.

Grisene bliver årligt til 2,5 millioner kilo kød, og ved siden af griseproduktionen driver Hestbjerg Økologi og de 30 ansatte også 1.000 hektar. 

Bertel Hestbjerg er en af Landbrugsavisens Fremtidens Landmænd 2022.

LandbrugsAvisen udpeger hvert år fremtidens landmand inden for bæredygtighed, teknologi og afsætning. Valget faldt for 2022 på Jesper Arnth i kategorien bæredygtighed, Kristian Boel Kjær Østergaard i kategorien teknologi og Marianne og Bertel Hestbjerg i kategorien afsætning.

/kold

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle