Lars bygger sin stald efter flere års tilløb

Lars Jensen, medejer af Stensager Svin I/S, valgte bevidst staldkonceptet fra Agrifarm for at opnå god luft og lysindfald i stalden.

I godt fire år har svineproducent Lars Jensen og Poul Erik Christensen, produktchef hos Agrifarm, arbejdet tæt sammen om at få etableret en slagtesvinestald med vægtsortering ved Aars.

For et par år siden var byggeriet tæt på at blive sat i gang, men finansieringen var med Lars Jensens egne ord ikke, som han ville have den, og derfor blev projektet lagt i mølposen.

Siden er tiderne vendt, og med Lars Jensens bror som medinvestor blev stalden påbegyndt i efteråret.

Lars Jensen driver i regi af Stensager Svin I/S med sin far og bror som medejere et sohold med 850 søer og 30 kgs-produktion. Dertil kommer opfedning af 7.000 slagtesvin på anden lokalitet, hvor den nye slagtesvinestald er ved at skyde op.

Har set samme stald flere steder

Mange overvejelser er gået for-ud for valget af det særlige Intellifarm-koncept fra Agrifarm.

»Jeg har været i to af de andre slagtesvinestalde, som Agrifarm har opført, og jeg har oplevet en rigtig god luft i staldene. Jeg tror på, at hvis mennesker har det godt med at være i stalden, er det også godt for grisene«, siger han og fortsætter:

»Jeg havde ikke lyst til at bygge med troldtekt og diffus-ventilation, så en løsning med et godt lysindfald og vægventilation samt gulvudsugning, hvor ammoniakken kan komme væk, tiltalte mig«.

Opførelsen af slagtesvinestalden ændrer samtidig Lars Jensens rolle som svineproducent, da han fremover beholder alle 30 kgs-grise og opfeder dem.

Stalden er Agrifarms hidtil største på 4.500 kvadratmeter, 6.000 stipladser og en kapacitet på cirka 24.000 slagtesvin. Dertil kommer mølleri på cirka 500 kvadratmeter og personalefaci-liteter. Byggeriet hos Lars Jensen er samtidig det første, hvor anlægget bygges i en billigudgave. Det skyldes, at væggene er erstattet af pirskums-elementer, som billiggør byggeriet, der samlet set står til omkring 21 mio. kr. inkl. komplet stald, gyllebeholder, foderlade med mølleri og to store separate kornsiloer og brovægt.

Stipladsprisen angiver Lars Jensen til omkring 2.700 kr. stykket. I staldanlægget er ikke installeret Agrifarms luftrenser-løsning, da der ikke har været krav om luftrensning. Til gengæld er der installeret gyllekøling.

Storstier for at optimere udvejningen

»Jeg har en baggrund inden for byggebranchen og har selv stået for at koordinere byggeriet. Det kræver overblik og meget tid«, siger Lars Jensen, der i processen efter grundig research valgte at investere i storstier fra Big Dutchman.

»Vi bygger seks sektioner à 1.000 stipladser. I hver sektion er installeret to vejesystemer, og vi vælger at kønssortere grisene«, fastslår han.

Lars Jensens forventning er at opnå en foderudnyttelse på 2,6 FE pr. kg tilvækst og en daglig tilvækst på den gode side af 1.000 gram. Det skal opnås gennem restriktiv fodring af galtgrisene fra 65 kg, hvor fodertildelingen lukkes ned f.eks. kl. 21.

»Jeg har passet grise i mere end ti år og har altid vejet grisene ud med øjnene. Storsti-løsningen kan hjælpe med at optimere på udvejningen. Det skal gerne gøre det nemmere, og så forventer jeg, at jeg kan øge gennemsnitsvægten med i hvert fald tre kg«, siger han.

Foreløbig er det blot de første spær, der er rejst på staldbyggeriet, der bliver 62 meter bred. Stalden står efter planen klar omkring uge 27.

Over tid udelukker Lars Jensen ikke, at stalden udvides.

»Jeg kan eventuelt finde på at samle alle slagtesvin i den samme bygning ved at sætte et par ekstra sektioner i enden af stalden«, siger han.

 

Faktaboks

FAKTA

  • Slagtesvinestald på 4.500 kvadratmeter og 6.000 stipladser.
  • Byggestart i uge 44 og forventes klar omkring uge 27.
  • Agrifarm-staldkoncept er valgt og indrettes med storstier.
  • Foruden stald opføres gylletank, to siloer og foderlade med tilhørende mølleri.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle