Mange har succes med klovbeskæring og færre aflivede søer

Uanset om bedriften har en klovbeskæringsboks eller ej, er det stadig en god ide at klippe biklove på søerne i farestalden, anbefaler rådgiver.

Der er flere og flere besætninger, der gået i gang med klovbeskæring - og mange af disse har stor succes med det, målt på antallet af aflivede søer.

Det fortæller griserådgiver Nikolaj Stidsen i den seneste udgave af nyhedsbrevet Trynekontakt fra Velas.

Han fiorklarer, at succesen er rigtig godt både for pengepungen og motivationen for medarbejderne, når man giver sig selv muligheden for at gøre en forskel ved de søer, der har fået en skade.

Skader på søer, grov opdeling:

  • Revner i hvid linje
  • Revner i klove, vandret på oversiden
  • Revner i klov, vertikalt
  • Forhorninger på ballen

Rådgiveren påpeger, at uanset om bedriften har en klovbeskæringsboks eller ej, er det stadig en god ide at klippe biklove på søerne i farestalden. 

Det er nemlig hurtigere end at tage dem op i boksen blot for dette arbejde, og med denne praksis vil man få klippet mange flere biklove, når rutinen fastholdes i farestalden.

Brug batteridrevet grensaks, for det virker, lyder anbefalingen. Nikolaj Stidsen anbefaler at udføre arbejdet den første uge efter faring, hvor søerne ligger meget på siden for at give die.

Han minder om, at grisepasseren stadig skal huske på at fokusere på forebyggelse frem for helbredelse.

Hvad er det for skader, man ser på klovene i besætningen? Det er den slags viden, som er anvendelig til at spore ind på, hvilke typer af udfordringer, der skal kigges efter - se boksen til højre

Eksempler på typiske udfordringer i stalden kan ofte være:

  • Fugt i stierne
  • Huller i gulve
  • Slidt inventar med huller
  • Hårde rangkampe

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle