Mere tryk på avl for soholdbarhed

Avlsresultater fra Ph.d.-projekt lover godt for bedre soholdbarhed.

Holdbarhed har i mere end 10 år været en del af avlsmålet for søer i avls- og opformeringsbesætninger.

Det har imidlertid været en udfordring at overføre en egenskab målt på renracede søer i avls- og opformeringsbesætninger til krydsningssøer i produktionsbesætninger.  

- Vi ved, at opformeringssøer behandles anderledes end produktionssøer. Derfor er det ikke helt de samme biologiske processer, som er vigtige, selv om man i princippet måler det samme, lyder det fra Bjarke Grove Poulsen, der laver sit Ph.d.-projekt i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Landbrug & Fødevarer, Avl & Genetik. 

Han har blandt meget andet arbejdet på at løse udfordringen med, at der er forskel på at måle på renracede avlsøer og på ly-søer eller lyl/yly-søer (zig-zag-krydsninger) i produktionsbesætninger. 

Hans gennemgang af data viser, at der er en genetisk sammenhæng på mellem 17 og 23 procent for egenskaberne omkring holdbarhed hos henholdsvis renracede avls- og opformeringssøer og krydsningssøer i produktionsbesætninger. 

Holdbarhed er i dag defineret som sandsynligheden for, at en so bliver løbet efter fravænning af første kuld. lingsleder Tage Ostersen, Avl & Genetik, forventer, at resultaterne fra Bjarke Grove Poulsens Ph.d.-projekt bliver indarbejdet i fremtidige avlsmål.

- Når projektet er afsluttet, skal vi se på mulighederne for at inddrage hans resultater i avlsmålene, siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle