Nye EU-regler for antibiotika rammer dansk praksis

Nye EU-regler for veterinære lægemidler kan resultere i en stigning i forbruget.

Lørdag 28. januar 2022 er nye regler for brugen af veterinære lægemidler trådt i kraft.

For danske griseproducenter kan reglerne komme til at få stor betydning for anvendelsen af lægemidlerne.

Ifølge Landbrug & Fødevarer skal de veterinære lægemidler fremover bruges i overensstemmelse med det enkelte lægemiddels produktresumé. Det betyder, at der ikke længere må afviges fra produktresuméets anvisninger i forhold til dosis eller behandlingsperiode.

»Den nye EU-forordning er som udgangspunkt god, da formålet er at sikre en ensartet, ansvarlig og forsigtig brug af veterinærmedicin på tværs af landene i EU.

Men når vi ser på Danmark, ser det ud til, at reglerne rammer forbi skiven og har den modsatte effekt end den ellers tiltænkte«, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør for Landbrug & Fødevarer Gris.

Arbejder for at nedbringe forbruget

Reglerne kan få den betydning, at danske griseproducenters brug af veterinære lægemidler, herunder antibiotika, kommer til at stige, selv om der i Danmark gennem flere år er arbejdet på at nedbringe brugen af antibiotika.

»På tværs af de nordiske lande er det i dag praksis, at behandlingen ofte afbrydes, når dyret ikke længere udviser symptomer på sygdom, og at det sker i samråd med den praktiserende dyrlæge.

Det er også vurderingen fra Det Veterinærmedicinske Råd, at ansvarlig antibiotikaanvendelse kan være, at behandlingen afkortes, når de syge dyr er uden kliniske symptomer, og det er ærgerligt, at nye EU-regler på den måde sætter en stopper for en fælles nordisk praksis«, siger han.

I dag er det dyrlægens ansvar at sikre, at ordinering og anvisning af et veterinært lægemiddel sker i overensstemmelse med kravene i forordningen.

Griseproducenter, som har en rådgivningsaftale med en dyrlæge, kan efter de nye regler stadig selv beslutte at sætte medicinering i gang, men de må ikke længere selv bestemme, hvornår behandlingen skal afsluttes.

Hos L&F er der utilfredshed med de nye regler, og organisationen presser sammen med Den Danske Dyrlægeforening Fødevarestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen for at få ændret reglerne i EU-Kommissionen.

»Alle medlemsstaterne i EU skal jo gerne bidrage til at reducere forbruget af antibiotika, og det giver ikke mening, at nye regler på den måde spænder ben for en ansvarlig og fornuftig praksis, som vi på tværs af de nordiske lande har god erfaring med, og som tværtimod burde udbredes til de øvrige EU-lande«, siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle