Pasning af løse søer i farestalden - giv tid og ro

Allerede fra håndtering af poltene skal en god og rolig omgang med dyrene prioriteres, og det samme gælder i drægtighedsstalden, idet rolig omgang med dyrene giver langt roligere og tillidsfulde søer i farestalden.

Pasning af løsgående søer i farestier adskiller sig på flere punkter fra den traditionelle kassesti.

Det fortæller rådgiver Cathrine Fogh i det seneste nyhedsbrev fra SvineRådgivningen i Herning.

Allerede fra håndtering af poltene skal en god og rolig omgang med dyrene prioriteres. Det samme gælder i drægtighedsstalden, idet rolig omgang med dyrene giver langt roligere og tillidsfulde søer i farestalden, fremhæver rådgiveren.
 
Indretning af stien adskiller sig ligeledes fra de to staldformer.

En stor forskel, og fordel hos de løse søer, er muligheden for at placere pattegrisehulen ud mod gangen. Dette gør arbejdet lettere, idet medarbejderne slipper for en del knæløft, når de ikke skal ind i stien, hver gang de skal håndtere grise.

Desuden kan den faste plade til hver hule gøre arbejdsgangene nemmere ved at grisene nemt lukkes inde, og arbejdet kan udføres fra gangen, uden at medarbejderen skal være i stien med soen.
 
At arbejde med løse søer kræver en tilvænning for medarbejderne, og de skal lære at omgås og aflæse den løse so. Når først dette er lært, lyder erfaringen at flere synes, det er sjovere at arbejde med de løse søer, fortæller Cathrine Fogh.

Anvendes der beskyttelsesbøjler, er sikkerheden for både personale og pattegrise på samme højde som i kassestien, og pasning adskiller sig ikke synderligt, vurderer hun.

Produktionsresultaterne er ligeledes næsten på samme niveau for løse søer som i kassestien, idet andelen af klemte grise ikke adskiller sig fra kassestien efter dag 3-4, hvor søerne typisk slippes fri efter kastration af pattegrisene.

Løse søer har mere frihed til at udføre deres naturlige redebygningsadfærd og bevægelse generelt. Det er også manges erfaringer, at søernes generelle sundhed og trivsel er højere i de farestier, hvor søerne går løse, pointerer griserådgiveren.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle