Svenske grisebedrifter mere effektive - stiger til 27,7 grise pr. årsso

De svenske griseproducenter har forbedret effektiviteten i 2021 i forhold til året før. Det viser den seneste datasamling fra managementsystemet WinPig.

De svenske griseproducenter har opnået gode resultater i 2021.

Det fremgår af en dataindsamling fra WinPig, hvor 210 besætninger med blandt andet slagtesvin og sohold indgår. Samlet indgår 427.582 slagtegrise og 55.106 søer i datamaterialet.

Det svenske medie Jordbuksaktuellt skriver, at bedrifterne i gennemsnit havde 27,7 fravænnede grise pr. årsso. Det er en stigning på 0,2 fravænnede grise fra året før. Den bedste fjerdedel af besætningerne havde 31,1 fravænnede grise pr. årsso, og de bedste ti procent nåede op på i snit 32,3 grise.

Dertil er smågrisdødeligheden fra fødsel til fravænning faldet fra 17,2 procent til 16,9 procent. Den bedste fjerdedel af besætningerne ligger på 12,2 procent i snit, et fald på 0,4 procent fra 2020.

Smågrisene har også en bedre tilvækst og rammer de 30 kg en dag tidligere end i 2020. Den daglige tilvækst ligger på 488 gram, hvilket er en stigning på 10 gram fra året før.

Slagtegrisenes foderudnyttelse, som i Sverige opgøres i nettoenergi i foderet (MJ NE), er forbedret. Den bedste fjerdedel af besætningerne er nede på 22,4 MJ NE pr. kg tilvækst, mens hele gennemsnittet er på 24,8 MJ NE, hvilket er en forbedring på 0,5 MJ NE pr. kg tilvækst.

Slagtegrisene vokser samtidig bedre. Her ligger gennemsnittet for den daglige tilvækst på 989 gram, hvilket er en stigning på 24 gram fra året før. Den bedste fjerdedel ligger på 1071 gram pr. dag.

Hos slagtegrisene er både dødelighed med 1,7 procent og kødprocent med 58,6 uændret.

Anna Kilby, fra Gård og Djurhälsen, som udbyder WinPig, der har samlet tallene, mener at fremgangen blandt andet er et udtryk for, at producenterne har bedre avlsmateriale. 

Anna Kilby understreger, at det er vigtigt for producenterne med med bedre foderudnyttelse og større effektivitet set i lyset af stigende priser på korn og strøm med videre.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle