Tjek forbruget af sofoder - kan være store penge at hente

En minutiøs gennemgang af soens fodertildeling, dag for dag gennem hele hendes cyklus, giver ofte muligheder for besparelser.

Af Mette Holst Tygesen, svine og HR-rådgiver, Landbonord

Vi har pt. et historisk dårligt bytteforhold mellem foder og afregning på grise. Det er derfor vigtigt at have fokus på foderforbruget for alle dyregrupper.

Målet for sofoderforbrug skal sættes i den enkelte besætning. Det giver ikke mening at sammenligne med andre svineproducenter, da opstaldningsforhold, dietid, ammesøer og huldkarakter ikke er ens alle steder. 

Et lavt sofoderforbrug opnås ved at fokusere på det enkelte dyrs behov og ydelse.

Topfoderstyrke i farestalden til normalsøer og fokus på, hvor stor ændring der er fra indsættelse til fravænning, giver en viden om, hvorvidt der fodres efter mælkeydelse og ikke sotilvækst. 

Når soens huld er på plads allerede fire uger efter løbning, er der virkelig mange penge at hente de sidste 12 uger af drægtigheden.

En minutiøs gennemgang af soens fodertildeling, dag for dag gennem hele hendes cyklus, giver ofte muligheder for besparelser. Dernæst skal der fokuseres på dyr, som afviger i præstationer og optag. Kan disse reduceres, har de fleste besætninger et potentiale.

Sørg for at følge de nyeste anbefalinger til foderkurve til søer.

Ifølge disse skal fede og normale søer have 2,3 FEso pr. dag fra dag 31-84 i drægtigheden. De magre søer skal have 3,5 FEso pr. dag fra dag 31-84 i drægtigheden. Fra dag 84 og frem til faring skal alle søer have 3,5 FEso pr. dag.

Tidligere har man i nogle besætninger gået helt op på 4,0 FEso pr. dag i den sidste del af drægtigheden, men det er der ingen grund til. Det øger bare foderforbruget.

Der kan også være penge at hente i at tjekke op på foderets sammensætning.

Vi ser ind imellem, at der over tid er tilvalgt ekstra vitaminer, mineraler og andre tilsætningsstoffer. Noget af det kan godt spares.

Det er vores erfaring, at potentialer ofte findes bedst ved at uvildige rådgivere stiller de kritiske spørgsmål og gennemgår fodringen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle