Tre foderprincipper til slagtesvin - resultatet er det samme

Enhedsblanding, tre eller fem fase-fodring giver de samme produktionsresultater for slagtesvin, viser nyt forsøg fra Seges Svineproduktion.

Hvad enten man fodrer sine slagtesvin med en enhedsblanding, en tre fase-fodring eller en fem fase-fodring, så bliver slutresultatet det samme.

Det gør sig gældende, uanset om man kigger på tilvækst, foderforbrug eller foderudnyttelse.

Det konkluderede Niels Morten Sloth, chefforsker ved Seges Svineproduktion, da han i sidste uge var indlægsholder på det årlige Fagligt Nyt-arrangement og præsenterede resultater fra et nyt foderforsøg.

I tidligere afprøvninger har man set tre fase-fodring med fire til fem procent mindre aminosyreforsyning end fodring med enhedsblanding alligevel vil være i stand til at præstere en tilsvarende produktionsværdi i forhold til enhedsblanding.

Men med denne afprøvning gik det altså anderledes.

Resultaterne viste eksempelvis en daglig tilvækst på 1.071, 1.071 og 1.072 gram for henholdsvis enehedsblanding, tre og fem fase-fodring.

Det mundede også ud i fuldstændig identiske resultater for foderoptag og foderudnyttelse, som blev registreret til 3,01 FE pr. dag og 2,81 FE pr. kg tilvækst for alle tre blandinger.

Både kødprocent og produktionsværdi varierede en smule, men ikke nok til at være statistisk sikre.

»Afprøvningen viste, at en given mængde protein og aminosyrer kan fordeles over en, tre eller fem faser fra cirka 32 til 116 kg og give stort set samme produktionsresultater«, sagde Nieels Morten Sloth.

Han påpeger, at der kan være andre grunde til alligevel at vælge fasefodring, herunder anvendelse af billige råvarer i de sidste faser og mulig besparelse i fosfor-tildeling.

Faktaboks

Foderforsøg

  • Seges Svineproduktion har gennemført et foderforsøg, der viser, at en bestemt mængde af protein og aminosyrer kan fordeles over en, tre eller fem faser fra cirka 32 kg til 116 kg og give stort set samme produktionsresultater.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle