Tyskere vil ikke ofre bratwursten for handelaftale

EU får sværere ved at beskytte egne, beskyttede varemærker, hvis handelsaftale bliver vedtaget.

Retten til at kalde en pølse for en bratwurst bliver vanskeligt at indskrænke, hvis handelsaftalen mellem EU og USA, TTIP, bliver vedtaget.

Det skaber nu opstandelse i Tyskland, skriver .

"Hvis vi ønsker at benytte lejligheden til frihandel med den gigantiske amerikanske marked, kan vi ikke længere beskytte alle pølse og hver ost som en specialitet," sagde Tysklands landbrugsminister Christian Schmidt til det tyske medie Der Spiegel forleden.

Politikere, NGO'er og forbrugerbeskyttelsesorganisationer har ifølge EU-mediet Euractiv.com reageret skarpt imod udtalelsen.

"Når der står Nürnberg, Thüringen, eller Schwarzwald på etiketten, så er det præcis, hvad der bør være indeni," forlangte den tidligere tyske landbrugsminister Renate Künast fra De Grønne.

Det er regionale specialiteter som Schwarzwald Ham, Nürnberg Rostbratwurst og bayersk øl, som mange tyskere gerne vil beskytte. I dag kan man i øvrigt købe champagne fra Californien. Men kun i USA. I europa er importen af USA-champagne forbudt. Det skyldes EU's geografiske indikator, som herhjemme eksempelvis beskytter lammefjords-grøntsager mod plagiat af navnet.

I Bruxelles har EU-kommissionen efter den tyske opstandelse forsøgt at berolige kritikerne ved at sige, at EU ikke vil udvande sine strenge geografisk beskyttede madnavne under TTIP.

Producentforeningen bag Nürnberg Rostbratwurst tager i øvrigt polemikken helt roligt. De forventer ikke, at markedet bliver overrendt af amerikanske kopipølser, der hævder, de er fra Nürnberg.

Emneord eu

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle