Udnyt høj notering og billigt foder: Sådan får du flere kilo til slagt

Foderprisen er efter ny høst blevet væsentlig billigere for de fleste, og mange er nu et godt stykke under 1,50 kr. FEsv. Det billige foder skal udnyttes til at lave flere kg på slagtesvinene.

Søren P. Larsen, svine- og foderrådgiver, SvineXperten

Med den høje notering samt billigt foder er der virkelig incitament til at øge slagtevægten.

De bedste i DB-Tjek 1. halvår har haft ca. 2,75 kr. i øget DB pr. kg tilvækst. Dette med en opnået afregning på 11,80 kr. pr. kg, inkl. efterbetaling.

Det interessante er her foderprisen. I DB-Tjek har foderprisen i første halvår ligget på1,59 kr. pr. FEsv for de bedste. Foderprisen er efter ny høst blevet væsentlig billigere for de fleste, og mange er nu et godt stykke under 1,50 kr. FEsv. Det billige foder skal udnyttes til at lave flere kg på slagtesvinene.

Har du tilladelse til flere kg?

Inden man bare flyver ud i at lave grisene større, skal man lige undersøge om den gældende miljøtilladelse har plads til flere kg.

Er man endnu ikke lagt over i det nye system, kan det være en udfordring at hæve slagtevægten uden at komme i karambolage med miljøkravene. Herfra skal der lyde en opfordring til at få lavet en ny ansøgning, med de fordele det giver.

Det lyder fra flere miljøkonsulenter, at det er ”nemt” at få godkendelser igennem i øjeblikket.

Sådan gør du

Hvordan får man ekstra kg presset ind i et system, der som regel er godt fyldt i forvejen?

Som integreret besætning kan man udnytte de gode puljepriser og afsætte ét eller to hold i puljen. På den måde kan de eksisterende hold i slagtesvinestalden få en uge mere og dermed opnå 7-10 kg højere slagtevægt.

Fodres der restriktivt, kan der med fordel ændres på foderkurven i det øjeblik de hurtigste grise er leveret, efter syv-ni uger. Sæt slutfoderstyrken op til mellem 3,15 og 3,25 FEsv pr. dag. Det kan måske koste lidt på foderudnyttelse og kødprocent, og derfor gælder det om at finde et leje, hvor investeringen i ekstra kg ikke giver underskud.

Fodrer man efter ædelyst kan man øge energiindholdet i foderet for at skabe mere tilvækst. Er man bange for sin kødprocent, kan man øge råproteinindholdet til minimum 125 gram fordøjeligt pr. FEsv. At gå fra 120 gram råprotein til 125 gram koster ca. 1,75 kr. pr. 100 kg foder.

Hvor store skal grisene være?

Hvor store skal grisene så være ved slagt? Som udgangspunkt så tæt på den øvre vægtgrænse som muligt.

Man skal som altid være på vagt, hvis både foderforbrug og kødprocent ikke er for gode, inden man hæver slagtevægten.

Det kan være en meget god ide at vende scenarierne med en rådgiver for at få mest muligt ud af den høje notering.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle