Grundvand blev hævet i Store Vildmose

Fredag begyndte man forsøgsvis at hæve noget af grundvandet i Store Vildmose. Viser forsøget sig at få et positivt resultat, kan det få betydning for dyrkningsmetoden af de populære Vildmosekartofler.

I flere dele af verden forskes der i øjeblikket intenst i, hvordan man kan udnytte tørvejorde så skånsomt som muligt. Nye erfaringer fra Finland tyder på, at det kan være en god idé at hæve grundvandsspejlet, så nedbrydningshastigheden af tørvejorden sænkes for samtidig at forhindre udledning af klimagasser.
Derfor blev en af kartoffelavler Jan Nørgaards grøfter fredag blokeret, så man finder ud af, om det vil få den ønskede effekt.

"Det bliver spændende at se resultatet. Normalt dræner vi jorden, så det skaber de bedste dyrkningsbetingelser, men måske viser det sig at være en fordel at tænke utraditionelt," siger Jan Nørgaard fra Vildmose Kartoflen I/S.

Forsøget er en del af Projekt Bæredygtige Vildmosekartofler. Hvert år synker tørvelaget i Store Vildmose, men selve hastigheden er ikke videnskabeligt undersøgt. Nu er en gruppe kartoffelavlere, rådgivere fra LandboNord og Seges, Smagen af Nordjylland samt Aarhus Universitet ved at undersøge over en periode på foreløbig et år.   

Ved fredagens arbejde målte planteavlskonsulent i LandboNord, Christian Hessellund Christensen, en øjeblikkelig ændring i vandstanden.

"De seneste dages nedbør betyder, at vandet relativt hurtigt stiger. Når vi kommer lidt længere hen på sæsonen, vil det vise sig, om vi kan opretholde vandstanden, hvordan det påvirker kartoflerne og ikke mindst de maskiner, der bliver brugt i forbindelse med arbejdet. Ønskescenariet er, at det forhøjede grundvand kan give direkte næring til kartoflerne, og at udledningen af klimagasser, bliver stærkt begrænset, siger Christian Hessellund Christensen.

Dyrkningen af Vildmosekartoflen har vist sig at være et stort aktiv for området. Tørvejorden betyder, at kartoflerne får en meget høj kvalitet, da jorden, der dyrkes i, næsten udelukkende består af organisk materiale. Nedbrydningen af tørvelaget truer derfor på sigt kartoffelproduktionen. I dag beskæftiger den produktion knap 250 nordjyder, så viser det sig, at en kontrolleret dræning får den ønskede effekt, kan det få betydning for områdets fremtid.

Faktaboks

Projektet ”Bæredygtige Vildmosekartofler” er støttet af både Region Nordjylland og EU. Kartoffelavlerne vil gennem projektet forsøge at inddrage flere nye dyrkningsmetoder, så det vil være muligt at gøre kartoffelavlen bæredygtig.

Emneord

vandkvalitet

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle