Høstholdet afslutter et ærgerligt høst-år

Gennem høsten har vi på Landbrugsavisen.dk fulgt syv landmænd, som løbende har givet opdateringer om høsten fra deres marker på tværs af Danmark. Nu runder de høsten af, og der er bred enighed om, at det ikke har været et nemt år i marken.

Landbrugsavisens høsthold siger tak for i år. 

Igennem høsten har man kunne følge syv landmænd og deres høst på landbrugsavisen.dk. Nu hvor høsten er rundet af, giver flere af dem en opsumering på, hvordan høsten har været. De fortæller alle, at det ikke har været et nemt år.

Fra Nordfyn fortæller Valdemar Sejer Clausen fra Kelleby Markbrug , at høsten i år har været en drøj omgang som har krævet, at man har været omstillingsparat.

På hans bedrift ved Søndersø på Fyn har Valdemar Sejer Clausen blandt andet høstet hvede, raps, maltbyg og rødsvingel på sine 400 hektar. 

Se Valdemar Clausens video her:

Længere nordpå er Lasse Faarbæk Jensen mere klar i mælet.

- Det har været den ringeste høst i min tid som landmand, fortæller han. 

På bedriften Bejstrup Mink I/S ved Fjerritslev har de gjort alt hvad der stod i deres magt for at få et rimeligt udbytte hjem fra deres 245 hektar. Men det endte alligevel med at blive en ærgelig høst.

Lasse Jensen har høstet kartofler, raps og frøgræs samt hvede og byg. Sidstnævnte gav 3200 kilo per hektar i udbytte, mens hveden gav 5200 og rapsen gav 3500 kilo per hektar, fortæller Lasse Jensen. 

Se Lasse Faarbæk Jensens opsumere høståret her: 

Ikke langt fra Lasse Faarbæk Jensen og Bejstrup Mink I/S, har Magnus Holmen Christensen fra Holmen Agro I/S afsluttet høsten af sine 266 hektar ved Frederikshavn. Han synes, at 2023 var et mærværdigt år, og han tror derfor på, at det bliver bedre næste år.

- Næste år bliver godt, som jeg altid siger, fortæller Magnus Christensen i videoen.

På sin bedrift har Magnus Christensen blandet andet høstet vårbyg, frøgræs og kartofler. Det sidste han fik høstet var et ti hektar stort eksperiment med vårbyg, der havde stået med udlæg. Regnen havde dog gjort, at udlægget havde vokset til knæhøjde, så Magnus Christensen fik det skårlagt, hvilket var en success. 

- Det fungerede rigtig godt. Det er det tørreste korn vi har høstet i år, og det er nærmest med nul spild selvom at, man ligger og skårlægger i det med en skiveskårlægger, fortæller Magnus Holmen Christensen. 

Du kan se Magnus Holmen Christensens video her: 

For Frank Keinicke, der driver Reerslev Agro på Vestsjælland, har høsten heller ikke været udpræget nem. På sine 300 hektar har han dyrket bakkesvingel, rødsvingel, rug, hvede, vårbyg, raps og spinat, men han synes, at vejret har gjort høsten svær i år.

- Det har været en høst, som ikke har været udpræget nem. Den har været præget af ekstremt meget regnvejr. Ikke fordi at vi har haft udfordringer med, at vi er kørt fast, men der har ikke været nogen dage, hvor vi har kunne planlægge os ud af det.

Netop det ustadige vejr er en af de tre ting som han vil huske årets høst for, fortæller Frank Keinicke og tilføjer, at han derudover også vil huske høsten for de lave udbytter samt de konstante omstillinger. 

Du kan se hvad Frank Keinickes vil huske årets høst for her: 

Hvis ikke du har fulgt med fra start, kan du finde alle opdateringerne fra høstholdet og de syv unge landmænd her.

 

Stor tak til Høstholdet

Gennem høsten har man kunne følge LandbrugsAvisens høsthold som løbende har givet opdateringer om, hvordan de har oplevet høsten på deres egne marker. 

Høstholdet i 2023 bestod af:

Lasse Faarbæk Jensen (37) fra Fjerritslev

Magnus Holmen Christensen (36) fra Frederikshavn

Søren Fønsskov Jensen (30) fra Falster

Frederik Kofoed (22) fra Bornholm

Jens Bruhn (21) fra Haderslev

Valdemar Sejer Clausen (35) fra Søndersø

Frank Keinicke (30) som rapporterer fra Ruds Vedby på Vestsjælland

 

Emneord

høstholdet

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle