Halmleverandører vil arbejde bredere - skifter navn til DanskHalm

Foreningen Danske Halmleverandører har skiftet navn til DanskHalm og inviterer nye medlemmer i følgeindustrien indenfor som medlemmer.

Foreningen Danske Halmleverandører har på sin generalforsamling vedtaget en større vedtægtsændring, der blandt andet rummer et navneskifte til DanskHalm. Samtidig åbnes der op for, at en bredere del af værdikæden inden for halm kan være medlem af foreningen. 

Det skriver DanskHalm i en pressemeddelelse.

Formand Erik Poulsen, som blev genvalgt på generalforsamlingen fortalte, at foreningen gennem et par år har arbejdet med denne turnaround.

- Den omstilling, vi oplever i disse år, betyder, at vi som forening er forpligtet til at levere på de ydelser, der ønskes i hele værdikæden for halm. Vi har mærket et ønske fra flere om at være en aktiv del af foreningens arbejde - og jeg vil opfordre alle interesserede til at henvende sig til os om medlemskab, sagde Erik Poulsen.

Foreningen vil således arbejde for at styrke hele halmbranchens interesser mht til afsætning og bearbejdning af halm til både energi-, nonfood-, industri-, fødevare- og landbrugsformål. 

Foreningen vil dermed ikke længere udelukkende arbejde for producenter af halm men også for medlemmer i følgeindustrien.

Uforståelig afgift

Ved generalforsamlingen var planerne om en klimafgift på landbruget det store emne.

- Hvis vi sælger vores halm til f.eks. bioraffinering, som både kan give  flydende biobrændstoffer og et fødevareprodukt, samt en rest til biogas, skal vi som landmænd straffes med en afgift, selvom salget samlet set bidrager til ekstra reduktion i klimapåvirkningen. Det giver ikke mening, sagde næstformand Knud-Erik Clausen.

- Så der vil vi forklare politikerne, at de skal holde tungen lige i munden, hvis de skal indfri valgløftet om at indføre en afgift - hvis det samtidig skal være en fordel for klimaet.

Halmbriketter til biogas

På generalforsamlingen fik forsamlingen en beretning fra formand Erik Poulsen, der viste at foreningen havde haft et travlt år.  Der har bl.a. været dialog med en lang række partnere inden for halmen, om hvordan udvikling af branchen sikres. 

De seneste måneder har der været meldt ud om en række store biogasprojekter, hvor halmen planlægges at være den bærende biomasse i reaktorerne. 

Det er projekter hvor halmen skal leveres som briketter, og det giver fornyet behov for organisering. 

- Med de nye aftagere af halm til briketter og bioraffinaderi, skal vi være bedre til at sortere halmen i kvaliteter, og gerne på tværs af regioner, så vi som branche altid kan levere den halm som efterspørges og i de rette kvaliteter, sagde Erik Poulsen.

-  Det er ikke noget, vi kan gøre som enkelt leverandør, da vi ikke kan være sikker på at have nok af hver enkelt kvalitet hvert år. Derfor er det nødvendigt, at vi samles som leverandører i leverandørselskaber og her har et tæt samarbejde med de øvrige aktører, f.eks. ejere af briketteringsanlæg og bioraffinaderier. Så skal vi nok kunne sikre halmen som sikker ressource også fremover,  siger  Erik Poulsen.   

Balanceregnskaber

I årets løb har foreningen også været arbejdet med kulstofbalanceregnskab for bæredygtig halm og hvordan kontrollen af det foregår, da det stadig er nyt at halm er under sådanne offentlige krav. 

Det har betydet dialog med varmeværker, styrelser og politikere.


 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle