Hver tredje byrådskandidat i Hovedstaden kræver svinekød i institutioner

I en rundspørge svarer mere end hvert tredje byrådsmedlem, at der skal stilles krav om svinekød i daginstitutionerne.

Der skal være leverpostej, rullepølse og andre former for svinekød på bordet, når vuggestuer og børnehaver serverer mad for børnene.

Det mener mere end hvert tredje politiker i en rundspørge blandt 365 byrådsmedlemmer i hovedstadsområdet, som DR har lavet.

Selvom der i nogle børnehaver er mange børn, der ikke spiser svinekød, er det vigtigt at sikre, at børnene bliver præsenteret for det, mener Lars Thelander Bostrøm, der er spidskandidat for Dansk Folkeparti i Frederikssund.

"Alle børn skal have muligheden for at spise svin i deres institution. Det er en af de mest almindelige danske råvarer, og der kan laves rigtig mange dejlige retter af svinekød, siger han til DR P4 København.

Udover at svinekødet er en væsentlig råvare i traditionel dansk madlavning, så har det også en større samfundsmæssig rolle, siger Lone Madsen, der er opstillet for Nye Borgerlige i Ballerup, til DR P4 København.

"Vi er et svineproducerende land og har en kæmpe eksport til hele verden, så selvfølgelige skal der serveres svin i daginstitutionerne. Jeg synes, det er vigtigt at sende et signal om, at svin er en del af dansk madkultur."

Blandt forældrene i Ballerup vækker det undren, at politikerne vil blande sig i, hvad der er på menuen i daginstitutionerne.

"Jeg mener helt klart, at institutionerne selv kan finde ud af at styre deres mad", siger Heidi Marie Gomoll, der er forældrerepræsentant i bestyrelsen for Børnehuset Måløv By i Ballerup kommune, til DR P4 København.

Det er op til forældrebestyrelserne i de enkelte daginstitutioner at bestemme, om der skal være fælles madordning i institutionen. Heidi Marie Gomoll mener godt, børnene kan klare sig uden svinekød, hvis der er flertal blandt forældrene for det.

"Jeg ville da synes det var ærgerligt, hvis mit eget barns institution droppede svinekød. Men har man en institution, hvor det kun er en 20 procent af børnene, der spiser svin, så får de det jo bare derhjemme til aftensmad."

Flere kommuner har indført krav om, at der serveres svinekød i børnehaver og vuggestuer, blandt andet Randers og Horsens. I Ishøj er det skrevet ind i den kommunale kostpolitik, at der ikke må tages religiøse hensyn, og at institutionerne opfordres til at servere svin.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle