Indstillet til pris: 95 procent færre arbejdsulykker på slagteri 

I løbet af de sidste fem år er fjerkræslagteriet HKScan i Vinderup lykkes med at nedbringe antallet af arbejdsulykker med 95 procent. Nu er virksomheden nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2022.

Hver dag slagtes, parteres og pakkes cirka 185.000 kyllinger på HKScan i Vinderup. Arbejdet foregår med skarpe knive og i højt tempo. I 2016 havde virksomheden 56 arbejdsulykker.

- Vi har et koncernmål i HKScan om nul arbejdsulykker. Men vi kunne ikke komme længere med klassiske indsatser som sikkerhedsrunderinger og tavlemøder, forklarer fabrikschef Søren Bai i en pressemeddelelse.

Der var derfor brug for nye værktøjer til at komme tættere på målet. Med ekstern hjælp introducerede  HKScan derfor målrettede mikrokampagner, som hver har fokus på én, afgrænset problemstilling. Som eksempelvis brug af værnemidler eller forebyggelse af fald- og glideulykker. Dem var der 22 af i 2016.

Bananer og sko-politi

Mikrokampagnerne er forankret i arbejdsmiljøorganisationen (AMO). En gruppe på 19 personer bestående af arbejdsmiljørepræsentant, ledelse og medarbejdere. Gruppen har været på kursus i at lave slagkraftige og synlige kampagner – altid med et strejf af humor. Der er blandt andet uddelt  bananer med budskabet “du skal bide i den, ikke glide i den”, og et særligt skopoliti har tjekket slidbanerne på de ansattes sikkerhedssko.

Foreløbigt har HKScan afviklet otte mikrokampagner, og effekten er solid: I 2021 var der blot to – og mindre alvorlige – arbejdsulykker på fjerkræslagteriet. Det svarer til et fald på 96 procent siden 2016. Til sammenligning ligger incidensen i branchen bredt set 10 gange over den i HKScan. 

- Vi er ovenud stolte over, hvad vi har opnået. At vi også anerkendes med en nominering til Arbejdsmiljøprisen er jo bare fantastisk, siger Søren Bai.

Fortjent

Og nomineringen i kategorien Arbejdsulykker er meget fortjent, uddyber Arbejdsmiljørådets 
formand, Cristina Lage:

- Vi ved fra statistikken, at slagteribranchen er en af de brancher, hvor risikoen for arbejdsulykker er høj. Derfor er det meget inspirerende, hvordan HKScans arbejdsmiljøindsats tydeligt viser, at mikrokampagner er et tiltag, som motiverer til ændringer i adfærden, og som gør en forskel i hverdagen. Med et fokus på sikkerhed har arbejdsmiljøorganisationen haft en vigtig rolle, og HKScan udviser et bredt fokus med kompetenceløft til både medarbejdere og ledelse.

- Resultaterne taler for sig selv med et markant fald i antallet af arbejdsulykker. Det er virkelig godt gået, siger Cristina Lage..

Faktaboks

HKScan Danmark A/S

  • HKScan Danmark A/S er en fødevarevirksomhed, der primært arbejder med fjerkræslagteri. Af virksomhedens ca. 550 medarbejdere, er størstedelen beskæftiget i produktionen og resten med administration.
  • HKScans hjemmemarkeder omfatter Finland, Sverige, Baltikum og Danmark.

Arbejdsmiljøprisen

  • Arbejdsmiljøprisen uddeles af Arbejdsmiljørådet til fire arbejdspladser, der gør noget særligt for arbejdsmiljøet, og som kan inspirere andre. De 12 nominerede arbejdspladser og de fire vindere udvælges af en dommerkomité, der består af repræsentanter fra DA, FH, KL, Lederne og Akademikerne og formand for Arbejdsmiljørådet Cristina Lage.
  •  Vinderne af Arbejdsmiljøprisen 2022 kåres torsdag d. 19. maj i DGI-byen i København.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle