Ingen slingrekurs: Mælkeprisen bliver, hvor den er

Arlas mælkepris ligger fast på samme niveau for 11. måned i træk.

Der er ingen slingrekurs på mælkeprisen. Tværtimod fortsætter Arla Foods niveauet for mælkeprisen for nu 11. måned i træk.

Dermed vil danske mælkeproducenter fortsat kunne lægge en mælkepris på 248,8 øre/kg ind i systemet - hvis de altså vel at mærke leverer mælk i højeste kvalitet, deltager i Arlagården og har non-GMO-foder.

De færreste har dog det sidste tillæg med herhjemme, så de fleste vil maksimalt kunen opnå 241,35 øre pr.kg.

Også den økologiske notering fatholdes - og lander dermed på 324,4 øre/kg for årets andensidste måned.

Begrænset vækst - i både produktion og økonomi

I sin markedsberetning skriver Arla, at stabiliteten skyldes flere faktorer. Blandt andet at mælkeproducenterne verden over har lagt en dæmper på væksten i køletankene efter flere år med solide stigninger.

Det betyder dog ikke, at Arla forventer stigninger i priserne, fordi der mangler mælk - bortset fra måske lige op til jul.

"Priserne fastholdes takket være den begrænsede vækst i mælkeproduktion, undtagen i den nærmeste fremtid, hvor det er sandsynligt, at den globale efterspørgsel vil udligne den forventede begrænsede vækst i mælkeudbud", lyder det:

"Der er relativ stabilitet set i forhold til en truende økonomisk opbremsning og fortsatte handelsspændinger, hvorfor vi ikke bør forvente at opleve betydelige kortvarige stigninger i efterspørgslen".

"Den globale mælkeproduktion er stadig stort set uændret, med svag vækst i Europa og NZ, skønt den stadig ligger under den langsigtede tendens, hvor andre primære eksportområder oplever ingen til små fald. Mælkeproduktionen i Europa var 0,8 procent højere end i august 2018, hvilket betyder at årets vækst nu ligger på 0,3 procent, melder Arla, der samtidig fortæller, at det primært er Storbritannien, Irland og Polen, der har øget produktionen. 

Når New Zealand samtidig "kun" har øget 0,8 procent i forhold til august sidste år, så er der stort set en flad udvikling på mælkeproduktionen.

Gul ost vinder på øget mozzarella-produktion

De seneste år har det været en fordel at lave mozzarella - hvilket Arla da også har satset en del på. Nu øges produktionen af flere mejerier, og det ændrer ligevægtene, melder mejeriselskabet.

"Med øget produktion af mozzarella i de seneste måneder, har udbuddet af gul ost være trængt, hvilket har ført til en lille prisstigning. Skønt prisen på mozzarella fortsat holder sig oppe, forventes den at falde en anelse som reaktion på den forventede stigning i volumen, men efterspørgslen er fortsat god i forhold til de langsigtede forventninger om yderligere stigninger i efterspørgslen i Asien og foodservice-markeder".

Pulver vinder frem

Pulverpriserne er som regel en indikator på retningen for mælkeprisen. Her melder Arla om stigende priser - men påpeger også, at der kan være tale om sæsonmæssige udsving.

"Især skummetmælkspulver nyder stadig stor efterspørgsel med fortsat stigende priser. Stigende efterspørgsel efter fedtholdigt mælkepulver, den lave mælkesæson i Europa og de lave beholdninger bør sikre udbudsmæssig tilbageholdenhed på markedet. Prisen på sødmælkspulver er relativ stabil, eftersom stigende efterspørgsel fra Kina og en spidsproduktion i New Zealand, der er mindre end forventet, har en positiv indvirkning på det normale sæsonpres på dette tidspunkt af året", lyder det.

"De europæiske smørpriser steg svagt i september grundet de sædvanlige sæsonmæssige påvirkninger, men er dog kommet under pres i de seneste uger grundet fortsat svag efterspørgsel, da de fleste købere nu er dækket ind til slutningen af året. Det normale sæsonmønster med svagere priser i Q1 forventes gentaget i 2020".

"Produktionen af økologisk mælk fortsætter med at stige på tværs af Europa, GE-produktionen ligger eksempelvis 9 % højere i august 2019 end i august 2018. Dette lægger fortsat pres på markedet i hele Europa. Økomarkederne er for nu stort set stabile, selv om kategorien for frisk økologisk mælk i UK er faldet i værdi og volumen over de seneste måneder".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle