Jysk mælkeproducent bliver centrum for ny innovation i landbruget

Arlas første innovationsgård, hvor der skal udvikles nye løsninger inden for dyrevelfærd og biodiversitet, åbner på fredag.

I den vestjyske by Grønbjerg nær Holstebro driver Torben Sønderby på gården, Klink et økologisk landbrug med 240 sortbrogede Holstein-køer.

Køerne leverer 2,4 millioner kilo mælk til Arla hver år, men fra på fredag driver Torben Sønderby ikke længere et normalt landbrug. 

Klink bliver nemlig omdannet til Arlas første danske innovationsgård og et nyt samlingspunkt for landbrugsforskning.

Der skal sættes tempo på udvikling og demonstration af nye løsninger inden for dyrevelfærd, biodiversitet og CO2-reduktion i landbruget. 

Det betyder, at forskere fra blandt andet Aarhus Universitet skal teste og demonstrere nye metoder og teknologier og omsætte dem til praksis. 

Gården er desuden indrettet til at kunne tage imod leverandører, samarbejdspartnere og forskere fra ind- og udland, som enten kan tage del i arbejdet eller blive inspireret af de forsøg, der gennemføres.

Vigtigt med videndeling

Torben Sønderby er dog ikke uerfaren med ny teknologi.

Han har blandt andet installeret 2.500 kvadratmeter solceller, som producerer omkring 130 procent af gårdens forbrug af strøm.

Samtidig er han 80 procent selvforsynende med foder. 

- Jeg tror på, at forskning er afgørende for den grønne omstilling inden for landbruget, og jeg har altid været meget interesseret i at følge og investere i nye teknologier. Derfor er det fantastisk, at jeg kan bidrage til innovation på den her måde og komme helt tæt på udviklingen, siger Torben Sønderby i en pressemeddelelse.

For Torben Sønderby er det samtidig vigtigt, at landbruget videndeler om nye tiltag.

- Der er så meget viden og så mange gode aktiviteter i gang i landbruget, og det er vigtigt, at vi videndeler og kommunikerer alt det arbejde, vi gør for at finde løsninger inden for blandt andet biodiversitet. Det kan vi med innovationsgården, siger han.

Torben Sønderby har 240 Holstein-køer på gården Klink. Køerne leverer 2,4 millioner kilo mælk til Arla hver år. Foto: Arla

Første økologiske gård

Torben Sønderbys landbrug er økologisk, hvilket gør Klink til Arlas første økologiske innovationsgård. 

Det giver mulighed for en anden type forskning end på Arlas øvrige innovationsgårde i Sverige, Tyskland og Storbritannien.

- I Arla deler vi regeringens ambition om, at Danmark skal være et grønt foregangsland. Og med den nye innovationsgård kan vi omsætte forskning og samarbejde til praksis, der kan skaleres og indføres på gårde både inden- og udenfor landets grænser. Det er helt afgørende for den innovationskraft, der skal sikre, at vi forbliver relevante og konkurrencedygtige i fremtiden, siger koncerndirektør i Arla Hanne Søndergaard, der har ansvar for landbrug og bæredygtighed, i pressemeddelelsen.

Fokus på metanudledning

I første omgang vil forskningen primært omhandle klima. Mere specifikt reduktion af køernes metan-udledning, som bliver et gårdens første projekter.

Der bliver opsat såkaldte sniffere ved malkerobotten, der måler køernes individuelle produktion af metan.

Data herfra kan desuden bruges i avlsarbejdet til at fokusere på de køer, som udleder mindst CO2. Derfor deltager Viking Genetics sammen med forskere fra Aarhus Universitet i dette projekt.
 
Samtidig overvåger halsbånd køernes sundhed døgnet rundt, mens en flytbar foderstation sammenligner udledningen af klimagasser fra køer i stald med køer på græs.

- Metan fra kvæg udgør i dag den primære kilde til CO2e-udledning på gårdniveau. Så der er et kæmpe potentiale i at udvikle og dele nye teknologier og metoder, som gør os i stand til at reducere køernes metan-udledningen, siger Hanne Søndergaard.

De nu fire innovationsgårde er et led i Arlas mål om at reducere udledningen af CO2-ækvivalenter med 30 procent i 2030 og være klimaneutral i 2050.

 

Innovationsgårde

  • Innovationsgårdene er et led i Arlas mål om at reducere sin CO2e-udledningen med 30 procent i 2030 og være helt klimaneutral i 2050. 
  • Udover Arlas nye danske innovationsgård har mejerigiganten tre innovationsgårde i Tyskland, Storbritannien og Sverige.
  • Arla har opsat fem fokusområder for, hvor der skal hentes den største klimagevinst både nu og i fremtiden på alle Arlas gårde. Disse danner også ramme om forskningen på innovationsgårdene: 1) Fodereffektivitet, 2) brug af færre proteiner, 3) fokus på sundere køer med længere levetid, 4) reduktion af kvælstof-overskud fra foderproduktion og mere effektiv brug af gylle, 5) bedre brug af arealer, der skal sikre et større høstudbytte og højere foderkvalitet. 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle