Jyske landmænd har god erfaring med quinoa - afsætning breder sig

Siden 2012 har en lille gruppe landmænd i Nord- og Midtjylland forsøgt at dyrke økologisk quinoa i samarbejde med Naturstyrelsen.

Fire landmænd i det nord- og midtjyske har siden 2012 forsøgt sig med at dyrke quinoa, og i år har de tilsammen dyrket omkring 10 hektar.

Det har de gjort i samarbejde med Naturstyrelsen Himmerland i projektet "Glutenfri økologi - fra muld til mund". 

"Vi har i Naturstyrelsen et mindre økologisk demonstrationslandbrug på Livø, hvor vi hvert år har cirka 20.000 gæster. Vi gik ind i specialafgrøder, fordi det er sjovere at vise til folk, og hvis vi kunne komme ind i et projekt, hvor vi selv skulle udvikle nogle nye afgrøder, ville det være en god formidlingscase", siger Karen Poulsen, projektleder, Naturstyrelsen. 

LandbrugsAvisen har tidligere beskrevet, at landmænd på Lolland for tiden eksperimenterer med quinoa. Frøene skal efter planen laves til en fermenteret drik.

Valget af blandt andet quinoa traf de jyske landmænd i samarbejde med Jørn Ussing Larsen, der ejer bageriet Aurion i Hjørring.

"Han er meget idérig og ved, hvad der kan sælges. Han vurderede, at vi skulle arbejde med glutenfri økologi, for det kunne han se et stigende marked i", fortæller Karen Poulsen. 

eksperthjælp

Til at udvælge afgrøderne og sorterne fik de hjælp fra en forsker, Sven-Erik Jacobsen fra Københavns Universitet. Han har en stor viden om sydligere afgrøder.

"Der blev afprøvet flere 100 linjer af forskellige afgrøder, der fra naturens hånd er glutenfrie. Det skete på universitetets forsøgsgård i Taastrup, og når noget så lovende ud, kom det i afprøvning ved landmænd. Efter de første vækstsæsoner stod det klart, hvilke afgrøder vi skulle arbejde videre med, og det var havre, quinoa og boghvede", fortæller Karen Poulsen. 

Sven-Erik Jacobsen havde et stort kendskab til afgrøderne, især quinoa.

"Han havde arbejdet med quinoa i 25 år. Han startede med prøver af quinoa fra Bolivia, som han siden har gået og forædlet på. Hvert år har han taget de tidligst modne. De planter, han startede med, kunne han høste i oktober, og i dag er der en registreret sort, vi kan høste i august", siger Karen Poulsen.  

En kommerciel produktion på vej

Aurion står for det meste af afsætningen og har udviklet en række varer baseret på de tre glutenfrie afgrøder. Siden januar 2017 har en avlerne dog også solgt afgrøden direkte, og man kan derfor købe danskproduceret økologisk quinoa i Landmad, i forskellige helsekostbutikker og på nettet. 

"I 2016 havde alle landmændene, der var med i projektet, en god høst. Så vi fik via projektet gjort det kommercielt, og en mindre produktion var dermed startet. Når det spredes, at der findes dansk økologisk quinoa, begynder der lige så stille at dukke aftagere op. Det er stadig småt, men det har fået en god start, så vi regner med, at det vil blive større , og at danske landmænd med tiden kan substituere noget af al det udenlandske quinoa med noget dansk", siger Karen Poulsen. 

Faktaboks

Naturstyrelsens projekt "Glutenfri økologi - fra muld til mund" har fået støtte fra GUDP-midlerne (Fødevareministeriets tilskudsordning for bæredygtig vækst i fødevareerhvervet) i perioden 2012 til 2016.

 

Projektets formål har været at udvikle en produktion af nye økologiske og glutenfrie afgrøder og fødevarer i Danmark. 

 

Ud over quinoa er der også blevet lavet forsøg med kikærter, linser, hirse og amarant. Der er også blevet dyrket nogle mindre eksotiske afgrøder som hestebønner, boghvede, havre og ærter. 

 

De endte dog med at koncentrere sig om tre afgrøder: quinoa, havre og boghvede.  

 

Læs mere om projektet og find dyrkningsvejledningen på projektets hjemmeside.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle