Klimaværktøj er godt på vej - snart skal alle landmænd kunne beregne sit aftryk

Efterspurgt klimaværktøj snart klar som prototype - skal være klar til brug for landmænd og rådgivere i 2022.

Det er en kæmpe opgave, Seges og Økologisk Landsforening har kastet sig over, når det kommer til at skabe et digitalt og brugervenligt klimaværktøj til landets landmænd.

Det står soleklart, efter en såkaldt 'klimafestival' fredag, hvor der bliver gjort status for arbejdet med værktøjet.

Målet er at lave et klimaværktøj, som er konkret og brugbart for landmanden, så man ved, hvor man kan sætte ind på bedriften for at få et bedre klimaaftryk.

"Der er mange landmænd og landbrugsrådgivere, som ser frem til at kunne beregne klimaaftrykket på går-den. Det vigtige for dem i forhold til at gøre en forskel og reducere klimagasserne på bedriften er at kunne sætte ind der, hvor det gør en forskel og at sætte ind med de rigtige tiltag i takt med at det er muligt i for-hold til gårdens drift", siger den ene af de to projektledere Hans Thysen, der er klimachef hos Seges.

øger motivation

Det nye klimaværktøj er ved at være færdigt som prototype, og modellen skal være endelig færdig ved udgangen af 2021. Først i 2022 er det planen, at den skal nå ud til landmænd og rådgivere.

Mælkeproducent og formand i Velas Nis Kristian Hjort har ladet projektgruppen bruge hans bedrift og tal i den foreløbige model.

Allerede nu kunne landmanden se, hvor der kan sættes ind på bedriften, og det er hele kernen, forklarer Julie Henriksen fra Økologisk Landsforening, der også leder projektet:

"Værktøjet kan beregne effekten af klimatiltag, så den enkelte landmand kender effekten af én eller flere indsatser, før han sætter dem i gang. Det øger indsigten og motivationen hos den enkelte landmand og sikrer dermed handling".

Masser af uenighed

Men udover Nis Kristian Hjorts klimaaftryk afslørede gennemgangen også, at det er uhyre kompliceret.

Alt skal regnes med fra koens udledning til energiforbrug- og produktion samt indkøb af foder, binding af kulstof i jorden og meget, meget mere.

Samtidig er der nationalt og internationalt masser af uenighed om opgørelses- og beregningsmetoder, forklarede Julie Henriksen undervejs.

"Det gør det svært, at der er ting, man ikke er særlige enige om. Derfor forsøger vi at lave en ensretning, så man kan sammeligne bedrifterne på tværs af dyretyper osv.", sagde hun.

Faktaboks

Klimaværktøjet:

  • Der er tale om en digital prototype eller model for et klimaværktøj. Udviklingen af denne grundversion er støttet af Fødevareministeriet via Promilleafgiftsfonden.
  • Prototypen dækker markdrift og husdyrproduktion (grise, køer, fjerkræ). 
  • Den bygger på data om gården fra flere kilder – dels automatisk overførte data fra f.eks. gødningsregnskabet, dels data som landmanden selv skal taste ind. Samt normtal, hvor der ikke findes data fra bedriften.
  • Landmænd og rådgivere har løbende været inddraget i udvikling og test af prototypen til klimaværktøjet.
  • Landbrugets klimaværktøj vil som standard-prototype være færdigt i slutningen af 2021. 
  • På basis af dette vil der kunne bygges ovenpå til en version, som kan bruges af landmanden og rådgiverne pri-mo 2022. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle