Kommende landmand: Jeg vil have den højeste uddannelse

Søren Bonde Møller satser på uddannelsen til agrarøkonom for at ruste sig bedst muligt til livet som selvstændig.

Drømmen er 180 hektar, 150 økologiske køer og et liv som lykkelig selvstændig.

Det er de mål, som 24-årige Søren Bonde Møller, landbrugsstuderende på Jordbrugets UddannelsesCenter Århus, Vejlby, lige nu arbejder hen imod.

Gården, han gerne vil overtage en dag, er barndomshjemmet i Sønderjylland. Første skridt på vejen dertil er en solid uddannelse - og helst så meget af den, han overhovedet kan skrabe til sig.

Ballast fra skolebænken
Sammen med 30 andre studerende på JU Århus kan Søren Bonde Møller til januar kan kalde sig virksomhedsleder. Han kunne vælge at stoppe sin uddannelse der og trække direkte i arbejdstøjet, men sådan bliver det ikke.

”Hvis jeg vil være leder, skal jeg selvfølgelig have den højeste uddannelse inden for landbruget, jeg kan få. Det er da noget af det, selv ville kigge på, hvis det var mig, der sad og kiggede et CV igennem - og så er jeg i øvrigt sikker på, at banken synes det samme,” siger Søren Bonde Møller.
Derfor fortsætter han på uddannelsen til agrarøkonom til februar.

Hans ambition er at blive en god leder på en arbejdsplads, der er økonomisk stabil og et rart sted at være, og han tror på, at hans evner til dét job bliver stærkere af mest mulig ballast fra skolebænken.

Ser frem til selvudvikling
”Når man er færdig som virksomhedsleder, kan man nemt tro, at man kan det hele, men der er selvfølgelig mere at hente,” siger Søren Bonde Møller, der beskriver overgangen fra virksomhedsleder til agrarøkonom som et skift fra det detaljeorienterede til det mere brede billede.

”Uddannelsen til virksomhedsleder fokuserer især på de interne økonomiske forhold for bedriften som skatteberegning, finansiering og udvikling af produktionen,” forklarer han.

På uddannelsen til agrarøkonom vender man i stedet blikket ud ad og lærer om markedsforhold, markedsføring, EU-lovgivning og politiske forhold, der kan påvirke virksomheden. Men der bliver også tid til at kigge ind ad med fag som personlig lederudvikling.

”Det er helt sikkert noget af det, jeg ser mest frem til på agrarøkonom-uddannelsen. Det er ikke noget af det, jeg har lettest ved, men jeg synes, det er fedt at arbejde med sig selv. Det er jo sundt at kende sine styrker og svagheder - især når man skal lede og udvikle sin virksomhed igennem andre,” siger Søren Bonde Møller.

Sørens uddannelsesvej:
HHX (3 år)
Trin S, landbrugets studenterforløb (16 uger)
2. hovedforløb (20 uger)
Produktionsleder (20 uger)
Virksomhedsleder (20 uger
Sørens næste skridt:
Agrarøkonom (20 uger)

Når Søren Bonde Møller starter på agrarøkonom-uddannelsen i februar, kommer han på det sidste hold, der kan tage den på 20 uger.

For de følgende hold agrarøkonom-elever bliver uddannelsen på 40 uger og indholdet ændres. Ændringen sker som følge af erhvervsskolereformen og gælder for alle landets jordbrugsskoler

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle