Korn-eksport fra Ukraine presser priserne i centraleuropæiske lande

Øgede mængder ukrainsk korn via veje og jernbaner ind i Europa presser priserne Ukraines tætte nabolande. Seks lande vil have alle EU lande til at stå sammen om at afbøde presset.

Seks centraleuropæiske lande opfordrer nu EU til at afbøde problemer, der er opstået i landene som følge af den øgede ukrainske kornimport i regionen. 

De øgede mænger korn har nemlig sænket priserne og skadet lokale landmænd, lyder det fra regeringerne i de seks lande, skriver Reuters.

Ukraine oplevede i fjor, at landets store eksportkorridorer over Sortehavet blev blokeret af russerne i kølvandet på den russiske invasion af landet. 

For at hjælpe Ukraine med eksport af korn og andre landbrugsprodukter, etablerede EU i fjor de såkaldte solidaritets-korridorer ind i EU. Men det betyder også øgede kornmængder og dermed prispres i de tætte nabolande. 

Det er landene Ungarn, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien og Bulgarien, der i fællesskab på et møde i Bruxelles har bedt EU om at se nærmere på problemerne. 

- Hvis EU i fællesskab hjælper med korneksporten over land, så bør byrden også deles ligeligt mellem medlemslandene, lyder det i en erklæring Zsolt Feldman fra det ungarnske landbrugsministerium.

Feldman sagde i kølvandet på mødet, at EU ikke havde lovet at tage initiativ til at afhjælpe problemerne med lavere priser på korn i regionen. EU har ikke selv svaret på Reuters henvendelser. 

Alle skal mærke effekterne

Den polske landbrugsminister, Henryk Kowalczyk, sagde til det polske nyhedsbureau PAP mandag, at man fortsat gerne vil hjælpe Ukraine, men at man også gerne vil have hele EU med i den hjælp, så polske landmænd eller landmænd i nabolandene ikke alene mærker effekterne.

Han sagde også, at de centraleuropæiske stater har bedt EU om at transportere korn fra Ukraine forbi de tætte naboer og bidrage til at assistere.

På et topmøde fredag mellem EU og Ukraine skal det drøftes, hvordan EU kan åbne for flere ukrainske produkter, herunder korn, blandt for at hjælpe Ukraine med indtægter, mens landet kæmper mod russiske styrker. 

I en erklæring fra Bulgariens landbrugsministerium lyder det, at oprettelsen af midlertidige lagre til ukrainsk korn, samt nye transportkorridorer kan reducere presset fra den stigende import fra Ukraine.   

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle