Spar på gødningen til økologisk vårsæd

Det økonomisk optimale gødningsniveau er betydeligt lavere end foregående år på grund af forventede lavere kornpriser.

Til den kommende sæson er det økonomisk optimale gødningsniveau betydeligt lavere end de foregående år på grund af de forventede lavere kornpriser i 2009. Hvor forfrugten er kløvergræs, bør gødning helt udelades.

Kløvergræs, hvad enten der er tale om græs til grovfoder eller kløver til frøproduktion, fikserer en masse kvælstof fra luften, som kan komme den følgende afgrøde til gode. I figur 1 ses udbyttestigningen ved tildeling af kvælstof som gennemsnit af tre års forsøg med forfrugt kløvergræs.

I praksis har der ikke været nogen udbyttestigning for tilførsel af kvælstof til vårbyg og vårtriticale. I havre og vårhvede har der været en beskeden udbyttestigning, men den har været så lav, at man vil opnå et bedre resultat ved at bruge gødningen et andet sted.

Forfrugt kløvergræs

Hvis man alligevel ønsker at bruge gødning, når forfrugten er kløvergræs, skal det være, fordi marken eventuelt mangler andre plantenæringsstoffer på grund af mange slæt, eller fordi marken er en gammel græsmark uden et nævneværdigt indhold af kløver. På visse sandjorder, hvor der traditionelt er problemer med manganmangel, kan det også være en fordel at tilføre en lille mængde gødning for at sikre en god rodudvikling.

Ud fra forsøgene kan man uddrage en række konklusioner, se boksen "Forfrugt kløvergræs".

Forfrugt korn

Situationen er lidt en anden, når forfrugten er korn. I figur 2 ses udbyttestigningen ved tildeling af kvælstof som gennemsnit af tre års forsøg med forfrugt korn. Hvad der er det økonomisk mest optimale, afhænger af den pris man kan få for sit korn.

Hvis man til den kommende sæson skal dyrke foderkorn, og man kun har konventionel husdyrgødning til rådighed, bør man fordele gødningen jævnt mellem de arealer, man har med vårsæd, hvor forfrugten er korn. Har man derimod økologisk gødning til rådighed, så man kan gødske med mere end 70 kg total kvælstof pr. hektar, bør man fordele gødning som beskrevet i tabel 1.

De anbefalede gødningsmængder er ved en forventning til foderkornspriser i intervallet 130-150 kr. pr. hkg. Den økonomisk optimale gødningsmængde til foderkorn er faldet ca. 40 kg ammoniumkvælstof pr. hektar fra 2008 til 2009, hvis man sætter omkostningen til udbringning af gødning til det samme i begge år. I dette tilfælde er der regnet med 25 kr. pr. ton gylle.

Hvis man har forventning til en højere pris på foderkorn eller skal dyrke konsumkorn, kan gødningsmængden hæves.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle