Teater udfordrer københavnernes syn på landbruget

Landbruget har i en måned været sat til debat i København gennem en teaterforestilling, hvor der også medvirker 'rigtige' landmænd.

Publikum gelejdes ind i et mørkt rum, hvor der i midten er placeret et stort hønsebur. Buret er indrettet som et hjem med gulvlampe, et maleri af fødegården, en stol, en kaffekande ... og syv høns. Inde i buret sidder Jens Peter Hansen i hullede og beskidte arbejdsbukser, T-shirt og gummistøvler.

"Goddag. Jeg hedder Jens Peter Hansen. Jeg sidder her i hønselort og ser gennem et hul i taget og håber, at Gud vil se ned til mig," siger skuespilleren.

Han fortæller om at have mistet gården, konen, fire firhjulstrækkere og et hus i Spanien. Løber desperat rundt i buret, jagter hønsene, skriger og slår på buret.

"Jeg er 87 mio. fra at være lykkelig. En gang var jeg landmand. I dag æder jeg lort," råber han.

Projekt Landbrug

Café Teatret i København har i marts været indrettet som 'bondegård' og opført stykket 'Projekt Landbrug', der gennem forskellige scener udfordrer byboernes holdning til dansk landbrug. Her oplever publikum gældskrise, skurkeroller, miljøkrav, efterspørgsel på billige produkter, teknologiske muligheder og idyllisering af livet på landet, som det var engang.

På en anden scene hænger en ung kvinde sig selv op i en kødkrog ved siden af en slagtesvinekrop og spørger, om det er landmanden eller forbrugerens skyld, at landbruget ser ud, som det gør i dag.

Og på en tredje scene, indrettet som forsamlingshus med ternede duge og friskbagte småkager, synger seks landmandskoner i forklæder og røde træsko gamle sange om livet på landet. Men sangene er omskrevet til nutiden:

"Jens Hansen har en bondegård, og på den gård var 16.000 svin. Og der var brunstdetektor her og haleklipper der, og der var bentazon, ammoniakdampe og pesticider til enhver," synger kvinderne.

Landmænd er med

Alt sammen for at "bidrage til det komplekse område, som landbruget er," skriver kunstnerisk leder Christian Lollike om forestillingen.

Men det er ikke kun skuespillere og syngepiger, der medvirker. 15 landmænd har på skift deltaget i forestillingen, som slutter af med en debat mellem tre landmænd og københavnerne. Og publikum har mange spørgsmål:

"Hvad er der galt med at stille mange miljøkrav til landbruget? Hvorfor gør I ikke noget ved de multiresistente bakterier, der oftere og oftere dukker op?"

Imens landmændene får lejlighed til at fortælle byboerne om deres syn på sagen, spiser publikum de nybagte småkager og drikker kaffe. Og efter debatten synger hele forsamlingen 'Jeg ejer både mark og eng', inden københavnerne igen slippes ud af bondegården og ud i storbyen.

mle@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle