Svampesprøjtningerne i korn er slut, men vi holder øje med rust i rajgræs

»Rust udvikler sig meget stærkt og æder hurtigt 30 pct. af udbyttet.«

"I mandags blev vi færdige med aksbeskyttelsen i hvede med 0,25 Bell + 0,1 Comet og 0,03 Mavrik + 0,05 Pirimor, da der var lidt lus. Men der var ikke ret meget svamp at køre efter. Så det var lidt en forsikringssprøjtning," fortæller driftsleder Erik Borup, Ryegaard på Midtsjælland.

Vårsæden er færdigsprøjtet for en god uge siden, og her med 0,18 Bell + 0,1 Orius og 0,03 Pirimor + 0,08 Mavrik.

"Ellers går jeg og holder meget øje med sortrust og kronrust i rajgræs, som ellers kun er blevet svampesprøjtet en gang for over en måned siden. Kommer der rust, går det utrolig stærkt og hugger hurtigt 30 pct. udbytte. På den anden side vil jeg ikke sprøjte for noget, der ikke er der. Og det har der ikke været endnu. Der er jo ingen grund til at fremprovokere resistens. Det koster jo også."

Rugen har han slet ikke sprøjtet i foråret, og det tilskriver han bla. en stærk sort på sygdomsresistens.

"Ved den sidste sprøjtning i hver mark har vi set efter eventuelle ukrudtskolonier. Det samme gør vi, når markerne høstes. Det bliver noteret på hver marks ukrudtskort, som vi bruger til at pletsprøjte efter. Og giver os et godt overblik over særlige ukrudtsproblemer og hvor vi skal sætte ind næste år," siger Erik Borup.

Ellers bruges ventetiden frem mod høst til at luge flyvehavre, holde ferie og bygge radrenseren om, så den også kan så raps på rækker.

"Vi plejer at høste raps, rajgræs og rug næsten samtidig. I år nok omkring 1. august. Men jeg kan endnu ikke se, hvad der kommer først."

Noget af rapsen, hvor der er kamille og græsser, visnes ned. Det deler rapshøsten op, så alt ikke skal ske på en gang.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle