Grise kan være løftestang for økologi

Økologer mangler næringsstoffer til afgrøderne.

Økologiske landmænd mangler næringsstoffer til markerne, og blandt andet derfor sker væksten i økologien meget langsomt. Men næringsstoffer kan de få fra gylle, og på den måde kan en vækst i den økologiske svineproduktion skabe vækst i økologien, sådan som politikerne ønsker. Det mener økologisk svineproducent Hans Erik Jørgensen, Haarby.

»Grise kan være en løftestang for økologien, det er ikke noget, der er fokus på i dag,« siger han.

Uden at der kommer flere næringsstoffer, så man kan dyrke afgrøderne rentabelt, vil det se småt ud med vækst i økologien, mener han.

Ud over svineproduktion vil produktion af biogas lavet af gylle og afgrøder kunne fremme økologien. Fra biogasanlæggene kan man nemlig fordele næringsstofferne til landmændene.

»Der er taget tilløb til det længe, uden at der sker noget, og vi er håbløst bagude i Danmark,« siger han.

I takt med efterspørgsel

Hans Erik Jørgensen så gerne en fordobling af det økologiske areal i 2020, sådan som regeringen har sat som mål, men kun hvis det sker i takt med efterspørgslen.

»Det må komme i det tempo, det må komme. Hvis ikke markedet er til det, må det tage længere tid. Der skal være et økonomisk incitament, og i dag er der ingen der lægger om bare på grund af principper. Det kan man ikke leve af,« siger han.

Han har selv udvidet bedriften ved at leje mere jord de senere år for at nå en større selvforsyningsgrad af foder til sin økologiske svineproduktion.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle