Landdistrikterne advarer: Tåbeligt at skrotte erhvervsstøtte

Landdistrikternes Fællesråd forudser at en spareøvelse på erhvervsstøtteordningerne vil skævvride Danmark markant, koste jobs og medføre konkurser og stor fraflytning fra landdistrikterne.

Et ekspertudvalg har mandag givet sit bud på, hvordan erhvervsstøtteordningen kan slankes med over to milliarder kroner. 

Eksperterne, kaldet Frigast-udvalget, har forestået at skrotte erhvervsstøtte for 2,3 milliarder.

Anbefalingerne foreslår blandt andet afskaffelse af henholdsvis puljen til borgerdrevne dagligvarebutikker, puljen til forsøgsvirksomhed i landdistrikterne og små ø-samfund samt søfolks særlige skatteordning (DIS-ordningen) og millionbesparelser i danske turismeudviklings-organisationer.

Det vil være et hårdt slag for erhvervsudviklingen og bosætningen, mener Landdistrikternes Fællesråds formand, Steffen Damsgaard.

- De borgerdrevne dagligvarebutikker er en livsnerve i den lokale udvikling, som går langt ud over blot at sælge dagligvarer. Butikkerne har også pakkeshop, postfunktion, medicinudlevering, bake-off bager og er en vigtig lokal arbejdsplads for mange voksne og ungarbejdere. Dertil bidrager butikken økonomisk til de lokale foreninger. Alt i alt en livsnerve for landsbyens borgere og vigtige for at fastholde og skabe ny bosætning i landdistrikterne.  

Anbefalingerne fra Frigast-udvalget kommer på baggrund af det gældende regeringsgrundlag, hvori der indgår en ambition om et nyt erhvervsstøttesystem og en ny prioritering i erhvervsstøtten. 

Landdistrikternes Fællesråd stiller sig også kritiske over for besparelserne på turismepuljerne, som skaber arbejdspladser uden for de største byer.

Også søfolks særlige skatteordning (DIS-ordningen), som er med til at sikre bosætningen i de kystnære landdistrikter, ville foreningen gerne frede.

- Som talerør for landdistrikterne må vi sige stop! Det virker til, at vigtigheden af disse ordninger for beskæftigelsen og bosætningen slet ikke er forstået. Frigast-udvalget sidder dog ikke med beslutningskraften, det gør Regeringen og Folketingets partier, påpeger Steffen Damsgaard og fortsætter:

- Regeringen vil i regeringsgrundlaget skabe “et Danmark i bedre geografisk balance”, og arbejder aktuelt på et højt profileret landdistriktsudspil, for at fremme udviklingen i landdistrikterne. Så virker det tåbeligt, at man nu måske vil fjerne støtteordninger, der har leveret og leverer gode resultater, så der tabes flere arbejdspladser og bosætning, end landdistriktsudspillet måske kan bidrage til. Det kan jo fremme en negativ udvikling i store dele af landet. Derfor skal der ikke pilles ved de puljer og ordninger, som er helt afgørende for livet i landdistrikterne og for regeringens egen målsætning om et Danmark i bedre geografisk balance, afslutter formanden.

/kold 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle