Landmænd fik lån ved crowdlending

Syv landmænd låner en halv mio. kr. til 10,99 procent i rente.

Syv danskere, der driver landbrug i Mozambique, har lånt en halv mio. kr. ved crowdlending.

Efter at lånet var slået op i to uger på platformen flexfunding.dk, lå der tilbud fra en lang række udlånere om at låne beløb fra 200 kr. til 100.000 kr. med renter fra 7,0 til 12,3 procent. I alt blev landmændene tilbudt at låne 678.000 kr.

»På baggrund af vores kreditværdighed, som var vurderet til normal risiko, havde Flex Funding anbefalet, at man lånte os pengene til en rente på mellem 8,3 og 10,3 procent. Men da det er udlånerne, der bestemmer, hvilken rente de vil have, endte den gennemsnitlige rente for at låne en halv million kr. med fast rente i fem år på 10,99 procent,« siger Leif Søndergård, der er formand for Mozambique Crop Farming A/S. Pengene skal bl.a. bruges til at købe udsæd og gødning.

Højere rente end ventet

Selvom lånet endte med en rente, der var højere, end de havde regnet med, er Leif Søndergård godt tilfreds med resultatet.

»Vi er glade for resultatet. Når renten er højere, end vi blev stillet i udsigt, er vi ikke forpligtet til at tage lånet. Men vi har besluttet, at vi alligevel tager lånet til renten på 10,99,« siger han.

»Nogle vil jo nok synes, at det er lidt risikabelt at udlåne penge til at drive landbrug i Afrika. Det kan have holdt nogen tilbage, eller fået nogle til at bede om en lidt højere rente for at låne ud. Selv synes vi ikke, at det er specielt risikabelt, og vi kan se det store potentiale. Når andre kan finde ud af at drive rentabelt landbrug i Mozambique, så kan vi også,« siger Leif Søndergaard.

Ud over renten på 10,99 procent skal danskerne betale 15.000 kr. i stiftelsesgebyr.

Leif Søndergaard vurderer, at det ikke havde været muligt at låne pengene i banken. Hovedparten af aktionærerne er landmænd, og som han siger, »så står bankerne ikke i kø for at låne ud til landbrug og da slet ikke til projekter i Afrika.«

Han kan sagtens forestille sig, at han en anden gang vil låne penge ved crowdlending.

»Det har fungeret supergodt at låne på den måde. Det er et godt setup, og det er let og fascinerende at følge med i, hvilke lånetilbud der kommer ind. Undervejs hjælper de ansatte i Flex funding, og de er lette at komme i kontakt med. Jeg kan kun anbefale at bruge platformen,« siger Leif Søndergaard.

Andre sagde nej tak

For næsten to måneder siden prøvede nogle andre danske landmænd at låne penge ved crowlending til landbrug i Rumænien. For dem gik det mindre godt.

De var blevet vurderet til at kunne få et lån til en rente på mellem 5,87 og 7,87 procent. Men lånet landede på 9,66 procent i fast rente i fem år, og det takkede de nej til.

»Vi synes, at en rente på 9,66 er alt for høj. Men derefter fik vi gennem Flex Funding et tilbud fra to professionelle investorer, der ville låne os pengene til en rente på 7,85 procent. Men vi vurderede, at renten stadig var for høj. Var renten landet på mellem fem og syv procent, havde vi sagt ja,« siger direktør Asger Overgaard, Agrofarm Denmark A/S.

Faktaboks

Crowdlending - eller gruppelån

  • Direkte oversat betyder crowdlending gruppelån. Metoden er forholdsvis ny i Danmark. men i for eksempel Storbritannien er crowdlending et seriøst alternativ til at låne i et pengeinstitut.
  • Sidste år blev der udlånt over 10 mia. kr. gennem crowlending i Storbritannien, oplyser den britiske brancheorganisation for crowdfunding ’Peer-to-Peer Finance Association’.
  • Crowdlending sker på hjemmesider, hvor private og professionelle udlånere mødes med låntagere.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle