I min forrige klumme havde jeg optimistiske forventninger til prisudviklingen i takt med, at forårsvejret viste sig fra sin bedste side. Godt forårsvejr er normalt også indledningen til den lukrative grillsæson med stigende forbrug og stigende priser til følge.

Mine optimistiske forventninger til vejret har holdt stik, det har været rigtig flot over det meste af Europa. Prisudviklingen har derimod været langsom. Noteringen har i årets første 11 uger været 8,40 kr. for så at falde til 8,00 kr. fra 26.marts til 20. april, og først fra denne uge er vi igen tilbage på 8,40 kr. (sidste år 9,10 kr. i samme uge).

Det er en ringe trøst, at de øvrige europæiske lande har ligget på samme lave niveau hele foråret. Den sammenlignelige notering med Tyskland (korrektion 2) viser, at den tyske svineproducent har fået kr. 8,92 og den danske 8,87 kr./kg i de første 19 uger af 2007.

Den primære årsag til at priserne ikke er steget i det tempo, de burde, skal findes i et større udbud på EU-markedet sammenlignet med foregående år. De seneste prognoser viser da også, at svineproduktionen i EU vil være svagt stigende i år. Den samlede stigning forventes at blive på ca. 1,7 pct. Herudover har valutakurserne ikke været med os på det seneste. Faldende kurser for dollar og yen har påvirket de hjembragte priser negativt.

Svinetællingen fra april viser en stigning på 7,8 pct. i den danske svinebestand og 7,4 pct. for bestanden af drægtige søer sammenlignet med 2006. Også januartællingen viste betydelige stigninger. Stigningerne skyldes især, at bestanden var ekstraordinært lav i 2006, fordi forbuddet mod bundne søer her trådte i kraft, hvilket fik en del producenter til at stoppe. Nu er bestanden tilbage på et mere normalt niveau. Sammenlignet med tællingen i april 2005 er der således tale om mere moderate stigninger på 3,6 pct. i totalbestanden (gns.1,8 pct. pr. år) og 1,8 pct. i bestanden af drægtige søer (gns. 0,9 pct. pr. år).

Med en eksportandel på 90 pct. af produktionen er uhindret markedsadgang helt afgørende for den danske svinekødsbranche. Tyskland er et af vore vigtigste markeder, der aftager omkring 25 pct. af den samlede eksport, inkl. størstedelen af vores overskud af smågrise. I Tyskland er kvalitetssikringsordningen QS ("Qualität und Sicherheit") meget udbredt. Det er derfor et krav fra tyske aftagere, at den danske eksport også lever op til QS. Branchen har indgået aftale med QS om, at alle danske svinebesætninger fremover skal dokumentere, at de lever op til danske lovgivnings- og branchekrav. Det sker ved audits (kontrolbesøg), der udføres af en uafhængig instans. I praksis skal hver besætning kontrolleres cirka hvert tredje år.

I Danmark har vi besluttet, at også dyrevelfærd bliver en del af kontrollen, så de, der ikke vil overholde de af fællesskabet besluttede regler, må påregne økonomiske konsekvenser som følge af ikke at være QS-godkendt.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle