L&F-drevet partnerskab sikrer 20 procent reduktion af vandforbruget

Den samme vandmængde som det årlige vandforbrug for alle indbyggere i Frederikshavn. Så meget vand er det lykkedes for en række danske fødevarevirksomheder at spare i partnerskabet DRIP. Også på energiforbruget er der skabt besparelser. Landbrug & Fødevarer har drevet partnerskabet, der er medfinansieret af Innovationsfonden, og flere medlemsvirksomheder er med i arbejdet.

Af Jens Juhl Eriksen, redaktør, L&F

Vand er en vigtig og værdifuld ressource overalt på jorden. I Danmark er vi velsignet med adgang til godt vand, men det betyder ikke, at vi blot skal bruge løs – langt fra.

Derfor har en række danske virksomheder, vidensinstitutioner og myndigheder siden 2015 arbejdet sammen for at udvikle nye bæredygtige vand- og produktionsteknologiske løsninger og koncepter, så danske fødevarevirksomheder kan producere mere med mindre vand.

Og det er i høj grad lykkedes. I DRIP-partnerskabet har de allerede vandeffektive virksomheder realiseret en vandbesparelse på mere end 900.000 m3/år. Det svarer til at skære 20 procent af vandforbruget hos de deltagende fødevarevirksomheder, eller 23.000 personers årlige vandforbrug, hvilket er lige så mange, som bor i Frederikshavn.

Yderligere reduktion er mulig

Samtidig har partnerskabet demonstreret mulighed for yderligere vandbesparelser, så man i alt kan nå op på at spare en tredjedel af vandforbruget.

Landbrug & Fødevarer har drevet DRIP-partnerskabet med deltagelse af 18 fødevare- og teknologivirksomheder, vidensinstitutioner samt Fødevarestyrelsen og Miljøstyrelsen.

- Det er et arbejde, som har givet mening på flere plan, siger en tilfreds miljøchef i L&F, Anette Christiansen, og fortsætter:

- Vi er lykkedes med at opnå markante resultater i form af besparelser på både vand og energiforbruget. Det er erfaringer, der er til stor gavn for en lang række af vores medlemsvirksomheder. Men samtidig har vi i fællesskab skabt en viden og nogle løsninger, som også kan bruges i lande, der har større udfordringer i forhold til at have nok og tilstrækkelig godt vand. På den måde har partnerskabet også bidraget til flere af FNs verdensmål. Vi er ude i en ren win-win.

Bedre redskaber

I det praktiske arbejde i DRIP-partnerskabet har parterne blandt andet arbejdet målrettet på at give virksomhederne bedre redskaber til at vurdere, hvornår det er nødvendigt at bruge nyt, frisk vand af drikkevandskvalitet.

- Virksomhederne har nu bedre mulighed for at træffe en kvalificeret beslutning om, hvorvidt man i stedet for drikkevand kan genbruge vand, der er er renset internt på virksomheden. Det er blandt andet opnået ved ”water-fit-for-purpose” og at udvikle nye teknologier til vandrensning og kombineret med løbende overvågning af vandkvaliteten, så de høje danske standarder for fødevaresikkerhed fastholdes fortæller Anette Christiansen.

Der er også arbejdet med mere velkendte greb indenfor optimering, hvor partnerne i høj grad har kunnet drage nytte af at dele erfaringer med hinanden fra forskellige grene af den danske fødevareproduktion.

- Generelt er DRIP et flot eksempel på det gode samarbejde mellem forskning, myndigheder og erhvervsliv, som vi er rigtig gode til i Danmark. Og for vores medlemsvirksomheder, som storforbrugere af vand, så har det været et særdeles nyttigt og værdiskabende forløb, som vi er rigtig tilfredse med at have været med til at drive frem, siger Anette Christiansen.

Disse virksomheder og organisationer har været partnere i DRIP:

Arla Foods, Carlsberg, Danish Crown, HK Scan, TripleNine, Alfa Laval, Aquaporin, Grundfos, LiqTech, Siemens, Tetra Pak, UltraAqua, DTU Fødevareinstituttet, , DTU Miljø, DTU Kemiteknik, IN-Water, KU Føde-varevidenskab, Teknologisk Institut, samt Landbrug & Fødevarer , der har ledet arbejdet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle