L&F: Ny EU-aftale kan blive barsk omgang for Danmark

EUs nye landbrugsreform risikerer af trække tæppet væk under landbruget økonomisk, mener formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard

En ny EU-aftale om landbrugsstøtte kan risikere at blive en barsk økonomisk omgang for danske landmænd.

Det siger Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer i en mailkommentar til LandbrugsAvisen efter det ser ud til, at der er landet en politisk aftale om EUs landbrugspolitik fredag eftermiddag.

Aftalen er dog ikke endeligt godkendt. Mandag og tirsdag i næste uge skal den konfirmeres af EU's landbrugsministre og siden af EU-Parlamentet.

"Det er over tre år siden, at Kommissionen fremlagde sit forslag, og vi har brug for vished, så vi kan planlægge for den kommende periode. Men reformen bliver en barsk omgang økonomisk for alle landmænd. Landbrugsstøtten vil fald markant", lyder det fra L&F-formanden.

Noget af det, som bekymrer Søren Søndergaard mest, er de såkaldte eco-schemes.

"En fjerdedel af landbrugsstøtten går nu til miljø, klima og biodiversitet – de såkaldte ”eco schemes.” Det giver mulighed for at understøtte den grønne omstilling, vi er i gang med. Men eco schemes finansieres altså ved at reducere den direkte landbrugsstøtte med i gennemsnit 25 procent. Den enkelte landmand vil blive ramt hårdt økonomisk gennem en væsentligt lavere støtte", siger han.

Og derfor, mener Søren Søndergaard, at det i høj grad afhænger af den danske regering, hvor hårdt det i praksis rammer.

"Regeringen har et kæmpe ansvar for at sikre, at reformen ikke trækker tæppet væk under landmændenes økonomi, så vi når i mål med ønsket om at udvikle erhvervet frem for at afvikle. Vi er som landmænd klar til at investere i mere klima- og miljøvenlige måder at producere på – men det skal ske på baggrund af en sund forretning. Uden indtjening, ingen penge til grønne investeringer", siger han og fortsætter:

"Desværre ser bureaukrati og regler ud til at vokse. Regler der ikke giver mening i en praktisk landmandsvirkelighed. Vi er helt chokerede over, at der sniger sig en obligatorisk braklægning på 4 procent ind ad bagdøren – uden kompensation vel at mærke". 

Formanden påpeger, at der også fortsat er utallige uafklarede spørgsmål i aftalen.

"Det gælder, om der skal være en såkaldt omfordelingsstøtte, hvor der gives en højere støtte på de første hektar på hver bedrift. Bruttoarealmodellen, som vi og Danmark har kæmpet for, er stadig usikker. Særligt om den bliver praktisk brugbar", mener Søren Søndergaard. 

Derfor er der mange forhold, der skal afklares de kommende måneder.  Enten i EU eller afhængigt af regeringens implementering af reformen i Danmark. 

"Vi skal ende med landbrugspolitik, der giver bedre mening, bedre indtjening og giver en bedre grøn omstilling. Vi skal have gevinst både på den klimamæssige og den indtjeningsmæssige bundlinje, så dansk landbrug fortsætter med at være verdensførende. Helt afgørende kæmper vi for fair og lige konkurrencevilkår blandt de europæiske landmænd", siger Søren Søndergaard.
 


 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle